Tagine od piletine

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
1h 15min
KompliciranostTežina
Cijena
Tagine od piletine
Ovo jelo je za sve one koji su otvoreni za nove okuse i vole istupiti iz svoje kulinarske zone ugode. Marokanski tagine (tajine ili tažin) od piletine, osvojit će vas na „prvi zalogaj“ kombinacijom slatkog, ljutog, kiselkastog i egzotičnog.

Sastojci

Broj porcija
4

Mješavina začina

3 žlice + 1½ žličiceslatke paprike
1 žličicačešnjaka u prahu
2 žličicecimeta
3 žlicemljevenog korijandera
1 žlicaplus 1 žličica kurkume u prahu
1 žlicađumbira u prahu
1½ žličicemljevenog kardamoma
2½ žličicemljevenog pimenta

Tagine

8 pilećihzabataka
Sol i svježe mljeveni papar po ukusu
2 žlicemješavine začina
80 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
3pelata
1 glavicacvjetače, narezane na veličinu zalogaja
1 velika glavicaluka srebrenca, nasjeckana
3 češnjačešnjaka, nasjeckana
1 žlicasvježe naribanog đumbira
Prstohvat šafrana
1 žlicakoncentrata rajčice
500 mldomaćeg pilećeg temeljca
180 gzelenih maslina
½svežnja svježeg korijandera bez stabljika
3 žliceukiseljenog limuna
2limuna, grubo nasjeckana

Ukiseljeni limun

9limuna (najbolje domaći, organski)
Sol po ukusu
1 žlicapapra u zrnu
2 listalovora

Priprema

Mješavina začina

1Sjedinite začine

U tavi za prženje na slaboj vatri sjedinite začine te ih lagano tostirajte, oko 2 minute, dok ne zamirišu. Prebacite u zdjelicu i ostavite da se ohladi.

Tagine

1Zagrijte pećnicu

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Začinite piletinu sa soli, paprom, 2 žlice mješavine začina i 2 žlice maslinova ulja.


2Kuhajte

Na jaku vatru stavite veliki lonac slane vode, a sa strane veliku zdjelu ledene vode. Uklonite jezgru rajčica (tako da ostanu cijele). Cvjetaču kuhajte 3 minute, zatim ih ubacite u hladnu vodu. Rajčice kuhajte 20 sekundi te ih također ohladite u ledenoj vodi. Cvjetaču izvadite kada se ohladila te ju prosušite, a rajčice ogulite te ih po dužini izrežite na četvrtine.



4Pržite

Na srednje jakoj vatri u velikoj tavi za prženje zagrijte ostatak maslinovog ulja. Ubacite komade piletine kožom prema dolje i pržite dok ne porumeni. Piletinu prebacite u gusanu posudu. Svu masnoću, osim dvije žlice, uklonite iz tave te vratite na vatru dok cvjetača ne porumeni pa ju dodajte piletini.


5Krčkajte

Vatru smanjite pa u tavu dodajte luk, češnjak, đumbir i šafran. Pržite oko 5 min, miješajući dok luk ne bude proziran . Dodajte koncentrat rajčice i pileći temeljac i pustite da krčka dok dio ne ispari (oko jedne trećine).


6Pecite

Umak prelijte preko piletine i cvjetače, poklopite te prebacite u pećnicu na 20 minuta. Izvadite iz pećnice, dodajte rajčice, ukiseljeni limun i masline pa vratite nazad u pećnicu na još 20 min dok se piletina u potpunosti ne ispeče. Uz piletinu poslužite kus-kus i začinite svježim korijanderom. Ostatak mješavine začina čuvajte u dobro zatvorenoj posudi.

Ukiseljeni limun

7 Zarežite

Tri do pet komada limuna dobro operite i zarežite na četvrtine – nemojte prerezati, već ostavite da se na jednom kraju drži. Svaku krišku limuna dobro posolite, zatim ih ponovno spojite.


8 Poslažite

U teglicu ubacite sol tako da prekrije dno i počnite slagati slojeve limuna. Ako je potrebno, možete ga natrgati na kriške kako bi stao. Svaki sloj posolite.


9 Dodajte papar i lovor

Slojeve limuna u stakleni stisnite kako bi ispustili sok, dodajte papar i lovor. Preostale limune iscijedite i dodajte sok u staklenku tako da u potpunosti prekrije sadržaj staklenke. 


10Ostavite na sobnoj temperaturi

Staklenku dobro zatvorite i ostavite na sobnoj temperaturi. Sljedeća tri do četiri tjedna svaki dan protresite staklenku, nakon toga limun je spreman i možete ga koristiti ili ga prebacite u hladnjak. 

Nutritivni podaci

(po porciji)

Vidi cijelu tablicu
Kalorije
1036 kcal
Proteini
59 g
Masnoće
76 g
Ugljikohidrati
35 g
Vidi cijelu tablicu
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.