Rustikalni gulaš od sipe

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
2h
Ukupno vrijemeUkupno
2h 15min
KompliciranostTežina
Cijena
Rustikalni gulaš od sipe by Shutterstock Shutterstock

Ovaj recept se temelji se na tradicionalnom španjolskom jelu iz pokrajine Galicije koje se zove Sepia Guisada con Patatas, što doslovno znači "sipa pirjana s krumpirom". Ovo je tradicionalno rustikalno jelo koje se u svakoj kući priprema malo drugačije, a u nedostatku sipe možete ga pripremiti s lignjama.

Sastojci

Broj porcija
6
1 kgsipe, očišćene (ili lignji)
2 glavice luka, grubo nasjeckane
1paprika, narezana na kockice
800 gnasjeckane rajčice iz konzerve
200 mlsuhog bijelog vina
300 mlvode
1svježa ili sušena čili papričica
1 glavicačešnjaka
200 gcelera
100 gmrkve
lovorov list
majčina dušica
sol
papar

Priprema

1Popržite sipu

Očišćenu sipu narežite na trakice. U loncu koji je može ići u pećnicu zagrijte malo maslinovog ulja i ispržite trakice sipe tako da dobiju lijepu boju. Izvadite iz lonca i stavite sa strane.


2Pirjajte luk

Na istom ulju, po potrebi dodajte još, popržite luk dok lagano ne porumeni.


3Dodajte vino

Dodajte bijelo vino, zakuhajte i pustite da se skoro u potpunosti reducira.


4Dodajte preostale sastojke

Dodajte sve preostale sastojke i prelijte ih s dovoljno vode da sve bude pokriveno, ali ne više od toga.


Ukoliko ne volite raskuhani krumpir, možete ga dodati kasnije.


5Pecite u pećnici

Pustite da prokuha pa poklopljeno prebacite u pećnicu prethodno zagrijanu na 180°C ili prebacite u vatrostalnu posudu s poklopcem pa onda stavite peći u pećnicu.


Ostavite da se pirja u pećnici jedan i pol sat.


6Poslužite

Poslužite s domaćim kruhom.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.