Šurlice sa škampima

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 30min
KompliciranostTežina
Cijena
Šurlice sa škampima by Shutterstock Shutterstock

Ovo jelo od domaće tjestenine i repova škampa specijalitet je otoka Krk. Za pripremu domaćeg tijesta trebat će vam nešto više vremena, strpljenja i spretnosti, ali svakako se isplati. Šurlice s lukom, češnjakom, škampima, sokom od rajčice, bijelim vinom i začinima stvaraju neodoljivu kombinaciju koju morate isprobati. 


Sastojci

Broj porcija
6

Šurlice

1 kgglatkog brašna
2jaja
2žumanjka
200 mlulja(obično, maslinovo ili mješavina)
sol, po ukusu
topla voda (po potrebi)

Umak

700 grepova škampa
2 glaviceluka, sitno nasjeckane
2 češnjačešnjaka, sitno nasjeckana
400 gpelata ili pasirane rajčice
200 mlbijelog vina
riblji temeljac (po potrebi)
sol, po ukusu
papar, po ukusu
peršin, sitno nasjeckani

Priprema

Šurlice


1 Umijesite tijesto

Brašno posolite, dodajte jaja, žumanjke i ulje. Rukama umijesite tijesto postepeno dodajući toplu vodu. Mijesite dok ne dobijete glatko tijesto i ostavite ga kratko da odmori.


Tijesto podijelite na manje dijelove te od njih oblikujte dugačke valjke. Valjke zatim režite na manje komade. Svaki komad bit će za jednu šurlicu. 


2 Oblikujte

Jedan komad tijesta uzmite u ruke i valjanjem među dlanovima uz pomoć štapića za ražnjiće, koji ste prethodno lagano pobrašnili, oblikujte šurlice.


Trebali biste dobiti duguljasto tijesto s rupom u sredini. Oblikovano tijesto stavite na pobrašnjenu podlogu. 


3 Skuhajte tjesteninu

U vrelu i posoljenu vodu dodajte šurlice. Kuhajte ih 5 do 10 minuta, ocijedite, i lagano prelijte uljem kako se ne bi zalijepile. 

Umak

4 Pržite

U veću tavu, na srednje jaku vatru, stavite maslinovo ulje i pričekajte da se zagrije. Dodajte sitno sjeckani luk i češnjaka i kratko popržite. Dodajte i škampe pa i njih kratko pržite.


Podlijte bijelim vinom i pričekajte da ono malo ispari. Ubacite pelate i temeljac od škampa. Sve dobro promiješajte i začinite sa soli i paprom po ukusu. Kratko kuhajte da se svi okusi sjedine.


5 Poslužite 

Šurlice prelijte umakom od škampi i pospite peršinom. 

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.