Pad Thai

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
10min
Ukupno vrijemeUkupno
30min
KompliciranostTežina
Cijena
Pad Thai by Shutterstock Shutterstock

Pad Thai je popularno jelo tajlandske kuhinje koje se sastoji od stir-fry rižinih rezanaca sa širokim izborom sastojaka. Obično uključuje proteine poput piletine, kozica ili tofu-a, uz dodatak jaja, svježih klica graha, kikirikija i svježih začina. Umak za Pad Thai se obično sastoji od tamarinda, ribljeg umaka, češnjaka, crvenog čilija i šećera. Jelo se obično poslužuje s kriškom limete i svježe nasjeckanim kikirikijem. Pad Thai je poznat po svojoj uravnoteženoj kombinaciji slatkih, kiselih, slanih i ljutih okusa.

Sastojci

Broj porcija
2

Rezanci

130 grižinih rezanaca

Umak

1 žlica + 1½ žličicetamarind paste
3 žlicesmeđeg šećera
2 žliceribljeg umaka
1 žlica + 1½ žličiceoyster umaka

Stir fry

2 žliceulja
0,5 glavice luka, sitno nasjeckanog
2 režnjačešnjaka, sitno nasjeckana
150 gpilećih prsa, narezanih na trakice
2jaja, lagano razmućena
50 gsvježih klica graha
100 gčvrstog tofua, narezanog na štapiće duljine 3 cm
15 gkineskog ili običnog vlasca, narezanog na komadiće duljine 3 cm
30 gkikirikija, sitno nasjeckanog

Za posluživanje

kriške limete
mljevene čili papričice
dodatne svježe klice

Priprema

1Pripremite rezance

Stavite rezance u veliku zdjelu i prelijte ih s puno kipuće vode. Namočite 5 minuta, zatim ocijedite u i brzo isperite hladnom vodom. Ne ostavljajte ih u vodi više od 5 – 10 minuta.


2Pripremite umak

Pomiješajte sve sastojke za umak u maloj zdjeli.


3Popržite češnjak i luk

Zagrijte ulje u velikoj neprijanjajućoj tavi na visokoj temperaturi.


Dodajte češnjak i luk, pržite 30 sekundi.


4Dodajte piletinu

Dodajte piletinu narezanu na trakice i pržite oko 1.5 minutu, dok nije skoro potpuno pečena.


5Pripremite jaja

Pomaknite piletinu na jednu stranu tave, a s druge strane ulijte lagano razmućena jaja.


Razmutite pomoću drvene kuhače. Dodajte još malo ulja ako je tava presuha, zatim pomiješajte s piletinom.


6Dodajte ostale sastojke

Dodajte svježe klice, tofu, rezance, a zatim i umak. Nježno miješajte oko 1.5 minutu, dok rezanci ne upiju umak.


7Dodajte vlasac i kikiriki

Dodajte vlasac i polovicu kikirikija. Brzo promiješajte, zatim maknite s vatre.


8Poslužite

Poslužite odmah, posipano preostalim kikirikijem i kriškama limete sa strane, uz malo čilija i dodatnom šakom svježih klica ako želite.


Prije jela prelijte sokom limete po želji.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.