Zamotajte krekere u kuhinjsku krpu i smrvite ih u prah, lomeći sve velike komadiće rukama, a zatim ih stavite u veliku zdjelu.
Sitno nasjeckajte svježi ružmarin, pa dodajte u zdjelu sa senfom, mljevenim mesom i origanom. U zdjelu razbijte jaje, zatim dodajte prstohvat morske soli i svježe mljeveni papar. Čistim rukama sve dobro izgnječite i izmiješajte. Podijelite na 4 velike loptice, pa mokrim rukama svaku lopticu podijelite na 6 i razvaljajte u male okruglice. Stavite mesne okruglice na tanjur, pokapajte ih uljem i protresite da se oblože uljem, zatim ih pokrijte i stavite u hladnjak dok vam ne zatrebaju. Hlađenje će im pomoći da se stegnu i očvrsnu.
Luk i češnjak sitno nasjeckajte, a čili izrežite i sitno narežite ili izmrvite. Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri, dodajte luk i dinstajte ga 7 minuta ili dok ne omekša i postane lagano zlatne boje. Dodajte češnjak i čili, a čim počnu dobivati boju dodajte listove svježeg bosiljka.
Umiješajte pelate i gnječite ih stražnjom stranom žlice, zatim dodajte balzamični ocat i začinite po želji. Pustite da zavrije, a zatim smanjite na laganu vatru i povremeno miješajte.
Dok se umak krčka na laganoj vatri, u drugoj velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte ulje, dodajte mesne okruglice i pecite ih 8 do 10, redovito ih okrećući. Da biste provjerili jesu li pečene, možete jednu prepoloviti, ne bi smjelo biti ni traga ružičastom.
Kad su gotove, dodajte mesne okruglice u umak i pustite da se kuhaju na laganoj vatri dok kuhate tjesteninu.
Skuhajte tjesteninu u kipućoj posoljenoj vodi prema uputama na pakiranju, zatim je ocijedite i ostavite punu šalicu vode od kuhanja.
Tjesteninu stavite u lonac ili tavu i žlicom po njoj prelijte pola umaka od rajčice i promiješajte, dodajući malo vode od kuhanja, ako mislite da je potrebno razrijediti umak.
Tjesteninu pomiješanu s umakom prebacite u veliku zdjelu ili podijelite u tanjure. Poslužite mesne okruglice i preostali umak na vrh. Dodajte naribani sir i pospite s malo svježeg bosiljka. Uživajte!