Janjeća toćada s novaljskim makarunima

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 30min
Ukupno vrijemeUkupno
2h
KompliciranostTežina
Cijena
Janjeća toćada s novaljskim makarunima by TZ Grada Novalje TZ Grada Novalje
Janjeća toćada s novaljskim makarunima by TZ Grada Novalje TZ Grada Novalje

Makaruni na iglu proizvod su hrvatske otočne tradicijske kuhinje. Rade se od brašna, jaja, ulja, soli i mlake vode i zamijese u jednoličnu masu.


Tako oblikovana masa mora se dobro razvaljati. Dobiveno tijesto razdijeli se na više komada koji se oblikuju u male valjke, režu se na manje komade koji se na iglu formiraju u makarune.


Makaruni se serviraju kao glavno jelo uz gulaš od mesa, te tradicionalna domaća otočna vina

Sastojci

Broj porcija
4

Toćada

600 gjanjećeg buta
4šalotke (luk ljutika)
1 žlicasvinjske masti
1 žlicakoncentrata rajčice
1 žličicadomaće marmelade od šljiva
prstohvat cimeta
2klinčića
200 mlcrnog vina
200 mlpovrtnog temeljca
sol, papar

Novaljski makaruni

500 gbrašna
1žumanjak
1jaje
60 gmaslaca
1 žličicamaslinovog ulja
prstohvat soli
voda

Dodatno

Paški sir
Vlasac

Priprema

Toćada

1Propirjajte luk i meso

Na masti propirjajte nasjeckanu šalotku( ljutiku) do zlatno žute staklene boje, nakon toga dodajte meso nasjeckano na male kockice. Meso pirjajte, kada pusti svoju vodu pustite da voda sva ishlapi.


2Dodajte rajčicu, vino i klinčić

Nakon što je sva tekućina ishlapila dodajte koncentrat rajčice i prije nego sve zapržite dodajte crno vino i klinčić. Pirjajte sve zajedno dodatnih 15 minuta kako bi alkohol iz vina ishlapio.


3Podlijte temeljcem i dodajte začine

Kada ishlapi alkohol iz vina dodajte povrtni temeljac i polako

dodajte ostale začine sol, papar i cimet. Sve zajedno pirjajte još 15 min. Nakon toga dodajte žličicu marmelade od šljiva i sve zajedno prokuhajte još 15 min.

 

Novaljski makaruni

1Izradite tijesto

Od brašna, žumanjka, jednog cijelog jajeta, maslaca, maslinovog ulja, soli i vode umijesite glatko tijesto i pustite ga da pola sata „odmori“ u hladnjaku.


2Formirajte makarune

Nakon toga na veliku iglu za pletenje ili na drveni štapić za ražnjić formirajte makarune među dlanovima tako da u sredini ostane rupa.


3Stavite ih kuhati

U veliki lonac ulijte vodu, pustite da provrije i dodajte žlicu soli. Dodajte formirane makarune i blago ih promiješajte da se ne zalijepe za dno posude.

Čim se makaruni dignu na površinu vode pustite da se kuhaju još minutu i poslužite.


4Posluživanje

U tanjur izvadite makarune i prelijte ih sa toćadom, dodajte malo paškog sira i nasjeckanog vlasca ili peršina. 

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.