Na masti propirjajte nasjeckanu šalotku( ljutiku) do zlatno žute staklene boje, nakon toga dodajte meso nasjeckano na male kockice. Meso pirjajte, kada pusti svoju vodu pustite da voda sva ishlapi.
Nakon što je sva tekućina ishlapila dodajte koncentrat rajčice i prije nego sve zapržite dodajte crno vino i klinčić. Pirjajte sve zajedno dodatnih 15 minuta kako bi alkohol iz vina ishlapio.
Kada ishlapi alkohol iz vina dodajte povrtni temeljac i polako
dodajte ostale začine sol, papar i cimet. Sve zajedno pirjajte još 15 min. Nakon toga dodajte žličicu marmelade od šljiva i sve zajedno prokuhajte još 15 min.
Od brašna, žumanjka, jednog cijelog jajeta, maslaca, maslinovog ulja, soli i vode umijesite glatko tijesto i pustite ga da pola sata „odmori“ u hladnjaku.
Nakon toga na veliku iglu za pletenje ili na drveni štapić za ražnjić formirajte makarune među dlanovima tako da u sredini ostane rupa.
U veliki lonac ulijte vodu, pustite da provrije i dodajte žlicu soli. Dodajte formirane makarune i blago ih promiješajte da se ne zalijepe za dno posude.
Čim se makaruni dignu na površinu vode pustite da se kuhaju još minutu i poslužite.
U tanjur izvadite makarune i prelijte ih sa toćadom, dodajte malo paškog sira i nasjeckanog vlasca ili peršina.