Zapečeni špageti

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
2h
Ukupno vrijemeUkupno
2h 15min
KompliciranostTežina
Cijena
Zapečeni špageti by Shutterstock Shutterstock

Zapečeni špageti punjeni bogatim bolonjez umakom i 3 vrste sira, s prekrasnom zlatnom koricom odličnog su okusa.

Sastojci

Broj porcija
8
1 kgmljevene govedine (po mogućnosti 10-12% masti)
400 gšpageta
400 gRicotte
300 gnaribane mozzarelle
80 gsvježe naribanog parmezana
750 mlpasirane rajčice
250 mlsuhog crvenog vina
250 mlgoveđeg temeljca
2 stabljike celera, narezanog na sitne kockice
1veliki bijeli luk, narezan na sitne kockice
1velika mrkva, naribana ili vrlo sitno narezana na kockice
3 češnjačešnjaka, protisnutog
2 žlicekoncentrata rajčice
1 žlica + 1½ žličiceWorcestershire umaka
1 žlicasušenog bosiljka
1 žlicasušenog peršina
1 žličicašećera ili po ukusu
½ žličicečili pahuljica ili po ukusu
Sol po ukusu
Crni papar, po ukusu
Maslinovo ulje, prema potrebi

Priprema

1Pripremite meso

Zagrijte malo ulja u loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte mrkvu, luk, celer i češnjak. Pržite dok ne poprimi zlatnu boju, a zatim dodajte govedinu.


Razlomite meso drvenom kuhačom i nastavite pržiti dok ne poprimi smeđu boju. Začinite s prstohvatom soli i papra i nastavite pržiti dok se potpuno ne skuha.


2 Začinite

Dodajte pastu od rajčice i pržite par minuta, a zatim ulijte vino. Pustite da se krčka i upije u govedinu oko 5 minuta. Nakon toga ulijte pasatu od rajčice, goveđi temeljac i Worcestershire umak.


Dodajte bosiljak, peršin, čili pahuljice, šećer, sol i papar, a zatim dobro promiješajte.


3Kuhajte umak

Smanjite vatru na lagano kuhanje i poklopite. Ostavite da krčka barem 1 sat i 30 minuta uz povremeno miješanje. Tako će se okusi razviti, a govedina omekšati.


Nakon toga uklonite poklopac i pustite da krčka dok se umak ne zgusne. Skinite s vatre, umiješajte 20g parmezana, provjerite je li začinjeno, a zatim stavite na stranu.


4 Kuhajte špagete

U međuvremenu, ubacite špagete u posoljenu kipuću vodu i kuhajte dok ne postanu al dente. Vrlo je važno da špagete ne skuhate u potpunosti, trebaju biti još malo tvrde ili će nakon pečenja ispasti pre mekane.


Po potrebi ocijedite, a zatim vratite u isti lonac. Umiješajte dvije kutlače (grabilice) mesnog umaka. 


5 Posložite

U veliku posudu za pečenje dodajte polovicu špageta, zatim polovicu ostatka umaka od mesa, a zatim polovicu mozzarelle.


Na vrh mozzarelle stavite drugu polovicu umaka od špageta i mesa. Završite sa slojem ricotte, ostatkom mozzarelle i ostatkom parmezana. 


6Pecite

Stavite u pećnicu na 200°C 30 minuta ili dok ne postanu zlatne boje odozgo. Ostavite da se odmori nekoliko minuta, narežite na kriške i poslužite!

Nutritivni podaci

(po porciji)

Vidi cijelu tablicu
Kalorije
723 kcal
Proteini
50.45 g
Masnoće
33.31 g
Ugljikohidrati
47.61 g
Kolesterol
143 mg
Vidi cijelu tablicu
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.