Grah s kiselom repom

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
2h
Ukupno vrijemeUkupno
2h 20min
KompliciranostTežina
Cijena
Grah s kiselom repom by Shutterstock Shutterstock

Jelo koje nam miriše na djetinjstvo je jako jednostavno za pripremu. Grah i repa se kuhaju zajedno u jednom loncu uz dodatak suhog mesa po želji.

Sastojci

Broj porcija
6
250 ggraha, namočenog preko noći
500 gnaribane kisele repe
2 češnja češnjaka
2 lista lovora
Sol, po ukusu
Papar, po ukusu
½ žličicecrvene paprike
Suho meso, po želji (slanina, suhi vrat, koljenica, rebarca, kobasica)
40 gbrašna
40 gsvinjske masti

Priprema

1 Skuhajte grah

U srednje velikom loncu kratko prokuhajte grah. U drugom loncu prokuhajte suho meso kako varivo ne bi bilo premasno. Grah procijedite te ga prebacite u lonac u kojem ćete pripremati varivo. 


2 Kuhajte varivo

Lonac s grahom napunite vodom, dodajte češnjak, lovor, sol, papar i mljevenu papriku te stavite kuhati na srednje jaku vatru. Kuhajte 30-45 minuta. Kad je grah skoro kuhan dodajte suho meso i kiselu repu koju ste po želji isprali.


3 Pripremite zapršku

Nastavite kuhati 30-40 minuta. Repa je kuhana kad promijeni boju iz prozirne u bijelu. Pred kraj kuhanja u drugom loncu pripremite zapršku tako da rastopite mast, dodate brašno i pržite na laganoj vatri do zlatne boje. U lonac sa zaprškom ulijte 300 ml vode uz neprestano miješanje. Kad se zgusnulo ulijte u lonac s grahom i repom te kuhajte još 5 minuta. Po potrebi dodajte začine i poslužite.

Napomena

Ispiranjem repe reguliramo kiselinu, isperite je dok ne bude kakvu volite.
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.