U srednje velikom loncu kratko prokuhajte grah. U drugom loncu prokuhajte suho meso kako varivo ne bi bilo premasno. Grah procijedite te ga prebacite u lonac u kojem ćete pripremati varivo.
Lonac s grahom napunite vodom, dodajte češnjak, lovor, sol, papar i mljevenu papriku te stavite kuhati na srednje jaku vatru. Kuhajte 30-45 minuta. Kad je grah skoro kuhan dodajte suho meso i kiselu repu koju ste po želji isprali.
Nastavite kuhati 30-40 minuta. Repa je kuhana kad promijeni boju iz prozirne u bijelu. Pred kraj kuhanja u drugom loncu pripremite zapršku tako da rastopite mast, dodate brašno i pržite na laganoj vatri do zlatne boje. U lonac sa zaprškom ulijte 300 ml vode uz neprestano miješanje. Kad se zgusnulo ulijte u lonac s grahom i repom te kuhajte još 5 minuta. Po potrebi dodajte začine i poslužite.