Pekmez od jabuka

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
55min
KompliciranostTežina
Cijena
Pekmez od jabuka by Shutterstock Shutterstock

Ako želite što duže uživati u okusima i mirisima domaćih jabuka, najbolje rješenje je napraviti pekmez od njih. Pripremiti ga možete s kiselim ili slatkim jabukama, ovisno o ukusu. U ovom receptu nismo koristili šećer, a dobiveni pekmez idealan je za kolače, palačinke i kao nadjev za pite.


Sastojci

Broj porcija
8
1 kgjabuka
½ žličicecimeta
100 mlvode
šećer (po izboru)

Priprema

1 Pripremite jabuke

Jabuke operite, ogulite i narežite na manje komade. 


2 Blendajte

Narezane jabuke prebacite u blender i blendajte do kašaste teksture. 


3 Sjedinite sastojke

U dobivenu smjesu dodajte limun, vodu i cimet te sve dobro promiješajte.  


4 Kuhajte

Smjesu stavite na laganu vatru u lonac s debljim dnom. Dodajte 100 ml vode i kuhajte 40 minuta. 


5 Pripremite staklenke

Prije ulijevanja vrućeg pekmeza u staklenke potrebno ih je sterilizirati. Poklopce i staklenke dobro isperite pa stavite u pećnicu okrenute otvorom prema dolje na 100-150 stupnjeva na 10 minuta.


Staklenke će biti vruće pa ih rukavicom okrenite prema gore kako bi izašla sva para te ih vratite u pećnicu na još 3 minute. 


6 Čuvanje pekmeza

Vrući pekmez ulijte u staklenke, dobro ih zatvorite i okrenite naopako. Ostavite da se ohlade i čuvajte u hladnjaku. 

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.