Ledena torta s bananama

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
1h + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Ledena torta s bananama by Shutterstock Shutterstock
Ledena torta s bananama by Shutterstock Shutterstock

Sočni čokoladni biskvit, nježna krema i svježe banane odlična su kombinacija. Dodajte još malo čokoladne ganache glazure i imate preukusnu tortu!

Sastojci

Broj porcija
12

Biskvit

6jaja
50 gglatkog brašna
75 gšećera
3 žlicegorkog kakaa
1 vrećicapraška za pecivo
1 prstohvatsoli

Krema

500 mlmlijeka
75 goštrog brašna
50 gšećera
1 vrećicavanilin šećera
50 gmaslaca
300 mlvrhnja za šlag

Preljev

180 mlvode
100 gšećera
1 vrećicavanilin šećera

Glazura

200 gtamne čokolade
50 gbijele čokolade
200 mlvrhnja za šlag

Još

3banane

Priprema

Biskvit

1Umutite bjelanjke u snijeg pa dodajte žumanjke, šećer i ostale sastojke

Sastojke ostavite nekoliko sati na sobnoj temperaturi. Odvojite bjelanjke i uz malo soli ih umutite u čvrsti snijeg.


Tada dodajte jedan po jedan žumanjak i umutite. Zatim dodajte i šećer, nastavite mutiti.


Smanjite brzinu miksera pa umiješajte pomalo brašno, kakao i prašak za pecivo.


2Pecite na 180 stupnjeva oko 20 minuta

Okrugli kalup za pečenje promjera 24 cm premažite maslacem i obložite masnim papirom.


Izlijte smjesu za biskvit u kalup i pecite na 180 stupnjeva, oko 20 minuta.


Odmah kad stavite peći biskvit, počnite pripremati preljev (kako je opisano niže).


3Ohladite, podijelite na dva dijela i izbodite čačkalicom

Gotovi biskvit hladite 10-ak minuta, pa ga podijelite na dva dijela i izbodite čačkalicom.

Preljev

1Zagrijte sve sastojke do vrenja i kuhajte

U manjem loncu pomiješajte vodu, šećer i vanilin šećer, zagrijte miješajući do vrenja i kratko kuhajte. Ostavite da se hladi oko pola sata, na sobnoj temperaturi.

Krema

1Mlijeko zagrijte, a ostale sastojke promiješajte

Mlijeko zagrijte do vrenja. U posebnoj posudi pjenjačom pomiješajte brašno, šećer i vanilin šećer, pa im dodajte dio vrućeg mlijeka i dobro izmiješajte.


2Skuhajte kao puding

U preostalom mlijeku skuhajte smjesu, za što će vam trebati nekoliko minuta (kao puding).


3U ohlađenu kremu dodajte omekšali maslac

Ohladite kremu, pa u nju umutite maslac.


4Umutite šlag i sve povežite

Posebno umutite 300 ml vrhnja za šlag pa pomiješajte s kremom (koristite mikser, kako bi se izbjegle grudice).

Glazura

1Čokoladu otopite u zagrijanom vrhnju za šlag

U 200 ml vrhnja za šlag otopite 200 g čokolade: zagrijte i miješajte dok se sve ne otopi. Prohladite oko 10 minuta na sobnoj temperaturi.

Slaganje torte

1Biskvit prelijte preljevom pa premažite kremom

Na pladanj za serviranje stavite donji biskvit i prelijte ga polovinom preljeva. Pričekajte da se preljev upije pa premažite biskvit s malo više od trećine kreme.


2Posložite banane narezane na tanke kolutiće

Banane narežite na tanke kolutiće netom prije slaganja torte. Ako počnu tamniti, možete ih zaliti s malo limunovog soka.


3Ponovite: krema - biskvit - preljev

Premažite s još malo više od trećine kreme. Poklopite gornjim biskvitom. Prelijte ostatkom preljeva i pričekajte da se upije.

Premažite ostatkom kreme.


4Za kraj izlijte glazuru i dobro ohladite tortu

Izlijte prohlađenu čokoladnu glazuru. Za ljepšu dekoraciju otopite i malo bijele čokolade na pari pa prošarajte površinu torte tankim mlazovima. Izvucite ukrase čačkalicom.


Ohladite u hladnjaku barem nekoliko sati, a najbolje preko noći. Torta je još sočnija idući dan.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.