Pamuk kiflice

Vrijeme pripremePriprema
1h 30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
25min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 55min
KompliciranostTežina
Cijena
Pamuk kiflice by Shutterstock Shutterstock

Nose to ime jer su jako mekane. Punite ih ili ostavite prazne, kako god vam je draže.

Sastojci

Broj porcija
8

Tijesto

1 kgglatkog brašna
700 mlmlijeka
200 mlsuncokretovog ulja
1 vrećicapraška za pecivo
1 žličicasoli
40 gsvježeg kvasca (1 kocka)
1 žlicašećera

Premaz

1žumanjak
1 žlicamlijeka
2 žlicesezama za posipati

Priprema

1 Dignite kvasac

Kvasac i šećer pomiješajte s 200 ml toplog mlijeka pa ostavite desetak minuta da se zapjeni.


2 Zamijesite tijesto

U glatko brašno koje ste stavili u veću posudu stavite dignuti kvasac, sol, mlijeko, prašak za pecivo i suncokretovo ulje. Zamijesite tijesto i dodajte malo brašna ako je potrebno, ali nikako ne previše.


3 Pustite da se digne

Kad ste zamijesili glatko tijesto, ostavite ga oko 45 minuta na toplom mjestu i bez propuha da se digne, pokriveno čistom kuhinjskom krpom.


4 Oblikujte

Razvaljajte na oko centimetar debelo i režite trokute koje ćete zarolati u kiflice. Možete i malo zarezati uži dio tako da izgleda drukčije kad smotate, a ne kao klasična kiflica. Ako vam je prekomplicirano, ne morate.


5 Pecite kiflice

Kad oblikujete kiflice, stavite ih razmaknute na lim za pečenje i ostavite da se dižu oko pola sata. Upalite pećnicu da se grije na 200 stupnjeva.


Žumanjak pomiješajte s jednom žlicom mlijeka i premažite dignute kiflice, posipajte s malo sezama i stavite peći oko 25 minuta. Vrijeme pečenja pvisi i o tome koliko ste velike kiflice napravili, tako da će 25 minuta biti dovoljno za one koje su vam veličine dlana.

Ana Korenic