Kesten pire bez šećera

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 40min
KompliciranostTežina
Cijena
Kesten pire bez šećera
Kesten pire bez šećera

Veća količina kesten pirea, samo je potrebno potruditi se kod kuće.

Sastojci

Broj porcija
7
1,3 kgkestena s ljuskom
300 gzamjene za šećera (npr. tekuća stevija)
40 mlruma
20 mlarome vanilije

Priprema

1 Skuhajte

Kesten dobro operite, posušite.


Na dasci s nožem na svakom komadu zarežite X.


Zarezano kestenje prebacite u lonac i prekrijte vodom, kuhajte otprilike 25 minuta dok meso ne bude mekano.


Skuhani kesten isperite pod hladnom vodom i ocijedite.


Ogulite koru i pažljivo odstranjujte meso kestena skupljajući ga u posudi.


Kada ste kestenje ogulili, meso kestena stavite u lonac i samo ga prekrijte vodom, ne pretjerivati.


Kuhajte ga lagano uz stalno miješanje dok se u potpunosti ne raspade i dok se većina tekućine ne reducira. Nemojte dodavati dodatnu vodu.


Dodaje aromu vanilije i zamjenu za šećer.


2 Usitnite

Kada je kesten skuhan, štapnim mikserom izmiksajte kesten dok ne dobijete finu, kremastu teksturu.


Vratite na slabu vatru, lagano miješajući dodajte rum i još vanilije ili sladila ako je potrebno, sve po vlastitom ukusu.


Kesten pire u ovom stanju treba biti malo rijeđi jer je još vruć, ali s hlađenjem će se stvrdnuti.


Poslužite ohlađenog uz tučeno slatko vrhnje.