Kesten dobro operite, posušite.
Na dasci s nožem na svakom komadu zarežite X.
Zarezano kestenje prebacite u lonac i prekrijte vodom, kuhajte otprilike 25 minuta dok meso ne bude mekano.
Skuhani kesten isperite pod hladnom vodom i ocijedite.
Ogulite koru i pažljivo odstranjujte meso kestena skupljajući ga u posudi.
Kada ste kestenje ogulili, meso kestena stavite u lonac i samo ga prekrijte vodom, ne pretjerivati.
Kuhajte ga lagano uz stalno miješanje dok se u potpunosti ne raspade i dok se većina tekućine ne reducira. Nemojte dodavati dodatnu vodu.
Dodaje aromu vanilije i zamjenu za šećer.
Kada je kesten skuhan, štapnim mikserom izmiksajte kesten dok ne dobijete finu, kremastu teksturu.
Vratite na slabu vatru, lagano miješajući dodajte rum i još vanilije ili sladila ako je potrebno, sve po vlastitom ukusu.
Kesten pire u ovom stanju treba biti malo rijeđi jer je još vruć, ali s hlađenjem će se stvrdnuti.
Poslužite ohlađenog uz tučeno slatko vrhnje.