Sir od dunje

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 40min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Sir od dunje by Shutterstock Shutterstock

S jesni je došla i sezona dunja, a za ovu voćnu poslasticu koja je poznata diljem svijeta trebat će vam voće, šećer, voda i još nekoliko sastojaka.

Sastojci

Broj porcija
10

Voće

2 kgdunja
4jabuke

Smjesa

670 gkuhanog i pasiranog voća
670 gšećera
2limete (sok)
1naribana korica limete
1 žličicanaribanog đumbira
cimet, klinčić, muškatni oraščić
Napomena:

Priprema

1Skuhajte voće

Dunje na suho obrišite da im maknete brašnasti sloj s kože pa ih operite. Narežite ih na kriške i izdubite im sredinu. Ne morate ih guliti.


Jabuke operite, ogulite, narežite na kriške i izdubite im sredinu.

Zalijte voće vodom tako da bude potopljeno i kuhajte dok ne omekša. 

Propasirajte.


(Voće možete i naribati pa će vam proces kuhanja biti puno brži, a pasiranje možda neće biti ni potrebno.)


2Skuhajte sir od dunje

U pasirano voće dodajte šećer i sok jedne limete. Kuhajte dok se smjesa ne stvrdne tako da se odvaja od stijenke posude odnosno da u komadima otpada s kuhače. Sok druge limete i koricu, đumbir te začine dodajte pred kraj kuhanja.


3Smjesu utisnite u kalup

Smjesa mora biti toliko gusta da ju rukom morate utiskivati u kalup. Utisnite je u kalup obložen aluminijskom folijom i držite na toplom dok se sir ne stvrdne dovoljno. Tada narežite smjesu na kockice i lagano razdvojite tako da napravite mjesta između.


4Sušite

Kocke sira od dunje nekoliko dana sušite na sobnoj temperaturi. Neka uvijek budu na otvorenom, na zraku kako ne bi počeli pljesniviti. Onda ih uvaljajte u šećer i spremite u posudu s poklopcem. Držite u hladnjaku.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.