Odvojite polovinu vode i dodajte joj sok od limuna te stavite sa strane. Properite dunje, očistite ih od koštica, oljuštite i nasjeckajte na kockice. Narezane kockice odmah ubacujte u pripremljenu vodu s limunom kako ne bi potamnile.
U oprane staklenke prebacite dunje narezane na kockice. Prelijte dunje čistom vodom i u svaku staklenku na vrh stavite 3-5 žlica šećera. Čvrsto zatvorite staklenke i dobro ih protresite kako bi se sastojci što bolje pomiješali.
U veliki lonac, na dno stavite krpu ili novine, poslažite staklenke bez da se dodiruju, ulijte vodu i pustite da dođe vrlo blizu vrenja, ali da ne zavrije. Vode ulijte toliko da dolazi otprilike jedan prst ispod poklopca staklenki. Kada je voda dosegnula željenu temperaturu, pasterizirajte staklenke oko 30 minuta. Ugasite vatru i ostaviti da se staklenke s kompotom ohlade do sljedećeg dana u vodi u kojoj su se kuhale.