Bakin domaći kruh

Vrijeme pripremePriprema
1h 50min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
35min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 25min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Bakin domaći kruh by Shutterstick Shutterstick

Ako želite pripremiti domaći kruh evo jedan jednostavan recept za mekani kruh koji uvijek uspije.

Sastojci

Broj porcija
8
900 gglatkog brašna
500 mlvode
1 kockasvježeg kvasca
100 mlsuncokretovog ili biljnog ulja
1½ žličicesoli
1 žličicašećera
1 žlicaulja za premazati lim za pečenje
1 žlicamaslaca za premazati pečen kruh

Priprema

1Pripremite tijesto

Namrvite kvasac, pomiješajte sa šećerom i pola količine vode, neka bude topla. Pustite oko 10 minuta da se zapjeni.


Brašno pomiješajte s kvascem, posolite pa dodajte ulje i postepeno ostatak vode. Zamijesite rukom glatko tijesto.


2Ostavite da se digne

Prekrijte tijesto čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom da se udvostruči, oko sat vremena.


3Pripremite kruh za pečenje

Nauljite lim za pečenje, a tijesto podijelite na dva dijela i formirajte dvije kugle.


Bit će vam potrebno malo brašna za premijesiti tijesto da vam se ne zalijepi za ruke.


Premjestite ih na pripremljeni lim za pečenje i ostavite još 30 minuta na toplom da se dignu.


Upalite pećnicu da se zagrije na 220 stupnjeva.


4Ispecite

Zarežite ih nožem na nekoliko mjesta ili u "x". Pecite na 220 stupnjeva oko 10 minuta i još 20 do 25 min na 200 stupnjeva.


Vrući kruh premažite maslacem, prekrijte krpom i jedite kad se malo prohladi.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.