Carske orah štangice

Vrijeme pripremePriprema
45min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
45min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 30min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Carske orah štangice by Shutterstock Shutterstock

Sastojci

Broj porcija
24

Biskvit

6bjelanjaka
150 gšećera
150 gmljevenih oraha
50 goštrog brašna
0,5 vrećicepraška za pecivo

Krema

6žumanjaka
150 gšećera
500 mlmlijeka
1 vrećicapudinga od vanilije
1 žlicaškroba (gustina)
250 gmaslaca
1 žlicaruma
100 gtamne čokolade za jednu polovicu kreme

Dodatno

250 gpetit keksa
200 mlhladnog mlijeka za namočiti petit kekse
50 gsjeckanih oraha za posipati kolač

Priprema

1 Napravite biskvit

Pećnicu upalite da se grije na 170 stupnjeva.


Bjelanjke izmiksajte u mekši snijeg, dodajte šećer pa miksajte dok ne nastane čvrst i sjajan snijeg.


Sada ručno umiješajte mljevene orahe, prosijano oštro brašno i prašak za pecivo. Najbolje je da miješate gumenom lopaticom i to u jednom smjeru da snijeg ne padne.


Protvan dimenzija otprilike 25 x 35 centimetara samo malo nauljite i pobrašnite da se biskvit ne zalijepi pa izlijte smjesu za biskvit i poravnajte.


Pecite u pećnici zagrijanoj na 170 stupnjeva 20 do 25 minuta. Nemojte predugo da se ne isuši. Kad je pečen, ostavite ga na sobnoj temperaturi da se ohladi.


2 Skuhajte kremu

Dok se biskvit peče možete krenuti s pripremom kreme.


Najbolje je da je kuhate na pari pa ste sigurni da neće zagorjeti niti će se stvoriti neželjene grudice.


Na štednjak stavite jedan lonac u kojeg ste ulili vode do 1/3. Na taj lonac stavite manji ili posudu (staklenu ili metalnu koja može izdržati toplinu) tako da ne dodiruje vodu (krema će se kuhati na pari).


Lonac s vodom neka se grije, a vi u posudu u kojoj ćete kuhati kremu i koja još nije na pari pjenjačom dobro izmiješajte šećer, žumanjke, puding od vanilije, škrob (gustin), pa dodajte malo po malo mlijeka. Ulijte svu količinu mlijeka i stavite posudu na paru.


Miješajte cijelo vrijeme pjenjačom da ne bi nastale grudice, a kad se smjesa počne zgušnjavati kuhajte na pari uz miješanje još 3 minute.


Maknite s pare i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu. Svako malo promiješajte da se ne stvori "kožica" gore po kremi.


Kad je krema sobne tenperature dobro je izmiksajte električnim mikserom pa dodajte rum i omekšali maslac.


Kad nastane glatka krema bez ikakvih grudica podijelite je na dva dijela i u jedan umiješajte tamnu čokoladu koju ste otopili na pari.


3 Složite kolač

Na biskvit (u protvanu) stavite prvi sloj kreme - žuti dio. Na to posložite red petit keksa koje ste namočili u hladno mlijeko.


Na petit kekse ide drugi dio kreme - ovaj s tamnom čokoladom. Poravnajte i posipajte grubo sjeckanim orasima.


4 Ohladite

Najbolje je da ostavite kolač preko noći da se stegne i da petit keksi omekšaju. Režite na manje komade jer je kolač dosta zasitan.