Dunavski valovi

Vrijeme pripremePriprema
45min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
45min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 30min
KompliciranostTežina
Cijena
Dunavski valovi by Shutterstock Shutterstock

Kolač iz devedesetih koji još nije zaboravljen.

Sastojci

Broj porcija
12

Biskvit

130 gmaslaca sobne temperature
70 gšećera
3jaja
150 gglatkog brašna
0,5 vrećicepraška za pecivo
2 žlicekakao praha
2 žlicemlijeka
200 gvišanja iz kompota
100 mlsoka iz kompota za preliti biskvit

Krema

500 mlmlijeka
2 vrećicepudinga od vanilije
70 gšećera
100 gmaslaca sobne temparature

Glazura

100 gtamne čokolade (za kuhanje)
3 žliceulja

Priprema

1 Skuhajte kremu

Mlijeko, puding od vanilije i šećer pomiješajte pjenjačom pa stavite na paru (miješajte i dok se zagrijava - da, malo je naporno, ali isplati se jer neće imati grudica na kraju).


Kad se počne zgušnjavati kuhajte još par minuta uz stalno miješanje da ne nastanu grudice. Ostavite sa strane i svako malo promiješajte dok se hladi, a za to ćete vrijeme ispeći biskvit.


2 Ispecite biskvit

Maslac (mora biti mekan) stavite u posudu zajedno sa šećerom i pjenasto izmiksajte. Dodajte jaja i miksajte dok ne bude glatko.


Dodajte brašno i prašak za pecivo. Odvojite polovicu i u nju dodajte kakao prah i mlijeko pa izmiksajte da nastane tamna smjesa.


Manji lim za pečenje nauljite i posipajte brašnom pa stavite svijetlu smjesu. dodajte tamnu žlicom da nastane mramorni efekt i po svemu rasporedite ocijeđene višnje iz kompota.


Pecite na 180 stupnjeva 25 do 30 minuta. Provjerite čačkalicom je li pečeno pa ostavite da se ohladi.


3 Napravite kremu do kraja

Prohlađenu kremu od vanilije koja ne mora biti potpuno hladna, već je dovoljno da bude mlaka, izmiksajte da postane kremasta pa spojite s omekšalim maslacem.


Miksajte oko 5 minuta da nastane glatka krema bez grudica.


4 Premažite preko biskvita

Ohlađeni biskvit poškropite sokom iz kompota, a onda premažite kremom. Poravnajte.


5 Prelijte čokoladnom glazurom

Na pari rastopite čokoladu i ulje. Valovito prijeđite vilicom preko cijelog kolača, a onda prelijte glazurom (pripazite da imate dovoljno za cijelu površinu).


Ohladite par sati, a najbolje je preko noći da se stisne.