Kukuruzna bazlamača

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
40min
KompliciranostTežina
Cijena
Kukuruzna bazlamača by Gorski kotao Gorski kotao
Kukuruzna bazlamača by Gorski kotao Gorski kotao
Kukuruzna bazlamača by Gorski kotao Gorski kotao
Kukuruzna bazlamača by Gorski kotao Gorski kotao

Bazlamača, zlevka ili zlevanka je tradicionalno jelo koje se najčešće veže uz

Središnju i Sjevernu Hrvatsku. Bazlamače su se pripremale za doručak ili večeru u seoskim obiteljima, a posluživale su se i u slatkoj i u slanoj varijanti. Ovo je slatka bazlamača i vrlo je mirisna jer se u nju stavlja limunova korica.

Sastojci

Broj porcija
6
500 gkukuruznog brašna
1 lmlijeka
1 vrećicasuhog kvasca
70 gsvinjske masti
2jaja
100 gšećera
1 prstohvatsoli
naribana limunova korica

Priprema

1Zagrijte pećnicu

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.


2Dignite kvasac

Pomiješajte pola količine mlakog mlijeka, suhi kvasac, žličicu šećera i brašna i ostavite da se kvasac aktivira.


3Odvojite žumanjke od bjelanjaka

Bjelanjke posolite i istucite u čvrst snijeg.

Žumanjke izradite sa šećerom, dodajte omekšalu svinjsku mast, sve izradite u glatku smjesu.


4Dodajte kvasac i ostale sastojke

Dodajte aktivirani kvasac i pola količine brašna, mutite dok se sastojci ne sjedine. Naizmjenično dodajte ostatak kukuruznog brašna i mlijeka. Dodajte i naribanu limunovu koricu.


5Dodajte snijeg od bjelanjaka

U pripremljenu smjesu špatulom umiješajte snijeg od bjelanjaka.


6Stavite peći

Dobivenu smjesu izlijte u kalup za pečenje obložen papirom za pečenje, stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva 20 minuta.


7Poslužite

Pečenu bazlamaču poslužite posipanu šećerom u prahu ili uz domaći pekmez, vrhnje ili meki sir.

Gorski kotao
Gorski kotao
Moje ime je Valentina no svi me znaju po nadimku Vanja. Živim u Vrbovskom u Gorskom kotaru, učiteljica sam. Bavim se fotografijom, uređenjem vrta, uzgojem povrća, izradom pekmeza, namaza, likera, sirupa i zimnice. Kuhanje je ljubav, hrana je ono što volim, a naročito kad je spremljena za drage ljude! Recepte skupljam sa svih strana, internet, prijateljice, mama, bakine stare bilježnice... Volim kuhati za obiteljska okupljanja i prijatelje. Kada Gorski kotar zazeleni, vrt postaje mjesto i okupljanja i kuhanja.Volim "starinska" jela, ona koja su othranila generacije. Volim jela koja idu uz tradiciju proslava. Kolači su mi posebna strast jer dok ih pečem, cijela kuća miriši.