Kukuruz

Kukuruz je ljetna biljka, a u prehrani se koristi njegov klip. Konzumira se slatki kukuruz i to kuhan, pečen ili u salatama, varivima i kao prilog. Koristi se i kukuruzno brašno za pripremu kruha, tortilja, palente.

Kukuruz
Recepti
Salata s grilanim kukuruzom
(14)
30min

Ako volite pečeni kukuruz, voljet ćete i ovu salatu. Grilanom kukuruzu dodajte nasjeckan avokado i rajčicu i sve prelijte osvježavajućim vinaigrette dresingom sa sokom limete, maslinovim uljem i začinima. Salatu dobro ohladite i poslužite uz meso ili povrće s roštilja.

Proja (kukuruzna pogača)
(5)
40min

Pogača od kukuruznog brašna koja se jede diljem regije, najčešće uz nareske od suhog mesa.

Kukuruzni kruh s Dolca
(5)
1h 40min

Domaći kruh od kombinacije kukuruznog i raženog brašna. Ovaj recept donosi jedinstven okus i teksturu domaćeg kruha uz minimalan napor.

Kukuruzna bazlamača
(9)
40min

Bazlamača, zlevka ili zlevanka je tradicionalno jelo koje se najčešće veže uzSredišnju i Sjevernu Hrvatsku. Bazlamače su se pripremale za doručak ili večeru u seoskim obiteljima, a posluživale su se i u slatkoj i u slanoj varijanti. Ovo je slatka bazlamača i vrlo je mirisna jer se u nju stavlja limunova korica.

Domaći kukuruzni kruh
(11)
2h 15min

Svi volimo dobar kruh, a ima li išta bolje od mirisa svježeg domaćeg kruha? Izvana hrskav, iznutra mekan, savršen za doručak ili večeru s maslacem i pekmezom. Najteži dio pripreme ovog kukuruznog kruha je čekanje da se ohladi prije rezanja.

Varivo od ječma i kukuruza
(7)
1h 25min

Jednostavno i ukusno varivo od ječma.

Klasični chowder od kukuruza
(5)
45min

Tradicionalno, chowder potječe sa sjeveroistočne obale Sjedinjenih Američkih Država, a posebno je vezan uz Novu Englesku. Ovaj kremasti chowder od kukuruza je obrok za sebe, a može biti i savršen početak izdašnog ručka. Često se poslužuje s kruhom, krekerima ili pecivima.

Kukuruzni kruh s vlascem
(5)
30min

Ovaj tip kruha se uglavnom povezuje s jugom Sjedinjenih Američkih Država. Kada se ispeče, ima zlatnosmeđu koricu koja je hrskava s vanjske strane, dok je unutrašnjost meka i sočna. Dodatak ribanog cheddar sira daje kruhu intenzivan i kremast okus, dok sitno sjeckani vlasac dodaje svježinu i pikantnost. Može biti odličan izbor za doručak ili prilog uz razna jela.

Torta od kukuruznog brašna i jabuka
(5)
1h

Sočna kombinacija citrusa i jabuka upotpunjena jedinstvenom teksturom kukuruznog brašna.

Kukuruzni popečci s povrćem
(6)
1h

Kukuruzna krupica je vrlo raznolika, a i cijenom pristupačna namirnica. Ovo je naš prijedlog kako od malo povrća i kukuruzne krupice napraviti ukusne, lagane i zdrave popečke.

Kukuruza
55min

Kuruza ili kukuruza je starinski kruh, to jest pogača od kukuruznog brašna.

Kukuruzne kiflice
(7)
1h 20min

Ove kukuruzne kiflice se brzo i lako pripremaju, a možete ih i puniti nadjevom po želji.

Kukuruzna zlevanka
(10)
50min

Kukuruzna zlevanka je brz i jednostavan kolač koji se tradicionalno priprema u Međimurju i sjevernoj Hrvatskoj. Naziv je dobila po tome što se svi sastojci pomiješaju, a potom izliju u lim za pečenje.

Chowder s lososom i kukuruzom
30min

Chowder s lososom i kukuruzom po receptu Marthe Stewart.

Kolač od kukuruznog griza s narančom
1h 40min

Kolač s palentom ili kukuruznim brašnom kojeg su radile naše bake, poznatiji kao prova. Ova verzija je puno ukusnija zbog naranče.

Ljuti popečci od mrkve i kukuruza
20min

Povrtni popečci koje radim jako često, super su i topli i hladni.

Pizza bez glutena s kukuruznim brašnom
50min

Jedan recept za sve ljubitelje hrskave korice na pizzi.

Maneštra sa stupanim kukuruzom
1h 40min

Tradicionalna istarska maneštra. Više o stupanom kukuruzu saznajte na ovom linku.

Kukuruzni kruh sa slaninom
50min

Recept legendarne Tine Turner.

Index kuhinja

Za mađaricu napravljenu po ovom receptu čitateljica tvrdi da je savršena

Za mađaricu napravljenu po ovom receptu čitateljica tvrdi da je savršena

MAĐARICA je mnogima omiljen kolač - na gotovo svakom stolu našla se i za blagdane, a iako su oni prošli, ne znači da je više nećemo raditi. Tu su i rođendani i razne druge prilike za koje možete napraviti ovaj kolač. Ako ste tražili recept po kojemu će ispasti savršeno, imamo ga.
Jelena i Igor vegani su 20 godina, sa sinom (12) drže kulinarske radionice

Jelena i Igor vegani su 20 godina, sa sinom (12) drže kulinarske radionice

JELENA I IGOR odlučili su balkanske klasike rekreirati na veganski način pa je tako nastala njihova kuharica Balkan VEGAN.
Pekmezi, džemovi i marmelade će od iduće godine biti drugačiji, evo što se mijenja

Pekmezi, džemovi i marmelade će od iduće godine biti drugačiji, evo što se mijenja

MINISTARSTVO poljoprivrede odlučilo je izmijeniti Pravilnik o voćnim džemovima, želeima, marmeladama, pekmezu, i to nabolje, a od lipnja 2026. godine domaći će potrošači jesti bolje i kvalitetnije pekmeze, džemove i marmelade.