Kukuruz

Kukuruz je ljetna biljka, a u prehrani se koristi njegov klip. Konzumira se slatki kukuruz i to kuhan, pečen ili u salatama, varivima i kao prilog. Koristi se i kukuruzno brašno za pripremu kruha, tortilja, palente.

Kukuruz
Recepti
Salata s grilanim kukuruzom
(14)
30min

Ako volite pečeni kukuruz, voljet ćete i ovu salatu. Grilanom kukuruzu dodajte nasjeckan avokado i rajčicu i sve prelijte osvježavajućim vinaigrette dresingom sa sokom limete, maslinovim uljem i začinima. Salatu dobro ohladite i poslužite uz meso ili povrće s roštilja.

Proja (kukuruzna pogača)
(5)
40min

Pogača od kukuruznog brašna koja se jede diljem regije, najčešće uz nareske od suhog mesa.

Kukuruzni kruh s Dolca
(5)
1h 40min

Domaći kruh od kombinacije kukuruznog i raženog brašna. Ovaj recept donosi jedinstven okus i teksturu domaćeg kruha uz minimalan napor.

Kukuruzna bazlamača
(9)
40min

Bazlamača, zlevka ili zlevanka je tradicionalno jelo koje se najčešće veže uzSredišnju i Sjevernu Hrvatsku. Bazlamače su se pripremale za doručak ili večeru u seoskim obiteljima, a posluživale su se i u slatkoj i u slanoj varijanti. Ovo je slatka bazlamača i vrlo je mirisna jer se u nju stavlja limunova korica.

Domaći kukuruzni kruh
(11)
2h 15min

Svi volimo dobar kruh, a ima li išta bolje od mirisa svježeg domaćeg kruha? Izvana hrskav, iznutra mekan, savršen za doručak ili večeru s maslacem i pekmezom. Najteži dio pripreme ovog kukuruznog kruha je čekanje da se ohladi prije rezanja.

Varivo od ječma i kukuruza
(7)
1h 25min

Jednostavno i ukusno varivo od ječma.

Klasični chowder od kukuruza
(5)
45min

Tradicionalno, chowder potječe sa sjeveroistočne obale Sjedinjenih Američkih Država, a posebno je vezan uz Novu Englesku. Ovaj kremasti chowder od kukuruza je obrok za sebe, a može biti i savršen početak izdašnog ručka. Često se poslužuje s kruhom, krekerima ili pecivima.

Kukuruzni kruh s vlascem
(5)
30min

Ovaj tip kruha se uglavnom povezuje s jugom Sjedinjenih Američkih Država. Kada se ispeče, ima zlatnosmeđu koricu koja je hrskava s vanjske strane, dok je unutrašnjost meka i sočna. Dodatak ribanog cheddar sira daje kruhu intenzivan i kremast okus, dok sitno sjeckani vlasac dodaje svježinu i pikantnost. Može biti odličan izbor za doručak ili prilog uz razna jela.

Torta od kukuruznog brašna i jabuka
(5)
1h

Sočna kombinacija citrusa i jabuka upotpunjena jedinstvenom teksturom kukuruznog brašna.

Kukuruzni popečci s povrćem
(6)
1h

Kukuruzna krupica je vrlo raznolika, a i cijenom pristupačna namirnica. Ovo je naš prijedlog kako od malo povrća i kukuruzne krupice napraviti ukusne, lagane i zdrave popečke.

Kukuruza
55min

Kuruza ili kukuruza je starinski kruh, to jest pogača od kukuruznog brašna.

Kukuruzne kiflice
(7)
1h 20min

Ove kukuruzne kiflice se brzo i lako pripremaju, a možete ih i puniti nadjevom po želji.

Kukuruzna zlevanka
(10)
50min

Kukuruzna zlevanka je brz i jednostavan kolač koji se tradicionalno priprema u Međimurju i sjevernoj Hrvatskoj. Naziv je dobila po tome što se svi sastojci pomiješaju, a potom izliju u lim za pečenje.

Kolač od kukuruznog griza s narančom
1h 40min

Kolač s palentom ili kukuruznim brašnom kojeg su radile naše bake, poznatiji kao prova. Ova verzija je puno ukusnija zbog naranče.

Chowder s lososom i kukuruzom
30min

Chowder s lososom i kukuruzom po receptu Marthe Stewart.

Ljuti popečci od mrkve i kukuruza
20min

Povrtni popečci koje radim jako često, super su i topli i hladni.

Pizza bez glutena s kukuruznim brašnom
50min

Jedan recept za sve ljubitelje hrskave korice na pizzi.

Kukuruzni sourdough
2h 15min

U Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? našli smo recept za kukuruzni kruh od kiselog tijesta."Gospon sourdough kuružnjak. Moj savjet je da se neiskusni ne upuštaju u avanturu kuružnjaka jer za to ipak treba imati puno više iskustva. I u ovom kruhu je hidratacija 100 posto jer su korištena jaka brašna, a ona dobrano piju vodu, skupa s kukuruzom", napisala je autorica objave Daniela Svečnjak.

Kukuruzni kruh sa slaninom
50min

Recept legendarne Tine Turner.

Index kuhinja

Žena pokazala kako peče kokice, kritiziraju je: "Ovo je najnezdraviji način"

Žena pokazala kako peče kokice, kritiziraju je: "Ovo je najnezdraviji način"

TURSKA food blogerica Buse Zeynep na svom Instagramu i YouTubeu svakog dana objavljuje recepte za razna jela - od onih jednostavnih do onih malo kompliciranijih, od slastica do slanih jela, a nedavno je objavila video u kojemu je pokazala kako radi kokice.
Jeste li već probali ovo voće? Sada mu je sezona, a odličan je dodatak slasticama

Jeste li već probali ovo voće? Sada mu je sezona, a odličan je dodatak slasticama

JESTE LI čuli za mušmule? Ovo voće karakteristično je za naše Primorje i Dalmaciju, a često ga nazivaju i "zaboravljenim voćem", jer su mušmule bile popularnije u prošlim vremenima. Uzgajale su se još u doba starih Grka i Rimljana, a zbog njihovih bijelih cvjetova često su uzgajane kao lijep ukras u vrtu.
Mario Mandarić u Zagrebu otvara bistro, s francuskom hranom i pristupačnim cijenama

Mario Mandarić u Zagrebu otvara bistro, s francuskom hranom i pristupačnim cijenama

MARIO Mandarić, chef zagrebačkog restorana Noel, donedavno jedinog zagrebačkog restorana s Michelinovom zvjezdicom, u petak 18. listopada u Zagrebu otvara Bistro 96.