Kukuruz je ljetna biljka, a u prehrani se koristi njegov klip. Konzumira se slatki kukuruz i to kuhan, pečen ili u salatama, varivima i kao prilog. Koristi se i kukuruzno brašno za pripremu kruha, tortilja, palente.
Ako volite pečeni kukuruz, voljet ćete i ovu salatu. Grilanom kukuruzu dodajte nasjeckan avokado i rajčicu i sve prelijte osvježavajućim vinaigrette dresingom sa sokom limete, maslinovim uljem i začinima. Salatu dobro ohladite i poslužite uz meso ili povrće s roštilja.
Pogača od kukuruznog brašna koja se jede diljem regije, najčešće uz nareske od suhog mesa.
Domaći kruh od kombinacije kukuruznog i raženog brašna. Ovaj recept donosi jedinstven okus i teksturu domaćeg kruha uz minimalan napor.
Bazlamača, zlevka ili zlevanka je tradicionalno jelo koje se najčešće veže uzSredišnju i Sjevernu Hrvatsku. Bazlamače su se pripremale za doručak ili večeru u seoskim obiteljima, a posluživale su se i u slatkoj i u slanoj varijanti. Ovo je slatka bazlamača i vrlo je mirisna jer se u nju stavlja limunova korica.
Svi volimo dobar kruh, a ima li išta bolje od mirisa svježeg domaćeg kruha? Izvana hrskav, iznutra mekan, savršen za doručak ili večeru s maslacem i pekmezom. Najteži dio pripreme ovog kukuruznog kruha je čekanje da se ohladi prije rezanja.
Tradicionalno, chowder potječe sa sjeveroistočne obale Sjedinjenih Američkih Država, a posebno je vezan uz Novu Englesku. Ovaj kremasti chowder od kukuruza je obrok za sebe, a može biti i savršen početak izdašnog ručka. Često se poslužuje s kruhom, krekerima ili pecivima.
Ovaj tip kruha se uglavnom povezuje s jugom Sjedinjenih Američkih Država. Kada se ispeče, ima zlatnosmeđu koricu koja je hrskava s vanjske strane, dok je unutrašnjost meka i sočna. Dodatak ribanog cheddar sira daje kruhu intenzivan i kremast okus, dok sitno sjeckani vlasac dodaje svježinu i pikantnost. Može biti odličan izbor za doručak ili prilog uz razna jela.
Sočna kombinacija citrusa i jabuka upotpunjena jedinstvenom teksturom kukuruznog brašna.
Kukuruzna krupica je vrlo raznolika, a i cijenom pristupačna namirnica. Ovo je naš prijedlog kako od malo povrća i kukuruzne krupice napraviti ukusne, lagane i zdrave popečke.
Kuruza ili kukuruza je starinski kruh, to jest pogača od kukuruznog brašna.
Ove kukuruzne kiflice se brzo i lako pripremaju, a možete ih i puniti nadjevom po želji.
Kukuruzna zlevanka je brz i jednostavan kolač koji se tradicionalno priprema u Međimurju i sjevernoj Hrvatskoj. Naziv je dobila po tome što se svi sastojci pomiješaju, a potom izliju u lim za pečenje.
Kolač s palentom ili kukuruznim brašnom kojeg su radile naše bake, poznatiji kao prova. Ova verzija je puno ukusnija zbog naranče.
Chowder s lososom i kukuruzom po receptu Marthe Stewart.
Povrtni popečci koje radim jako često, super su i topli i hladni.
Jedan recept za sve ljubitelje hrskave korice na pizzi.
U Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? našli smo recept za kukuruzni kruh od kiselog tijesta."Gospon sourdough kuružnjak. Moj savjet je da se neiskusni ne upuštaju u avanturu kuružnjaka jer za to ipak treba imati puno više iskustva. I u ovom kruhu je hidratacija 100 posto jer su korištena jaka brašna, a ona dobrano piju vodu, skupa s kukuruzom", napisala je autorica objave Daniela Svečnjak.