Klasični chowder od kukuruza

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
35min
Ukupno vrijemeUkupno
45min
KompliciranostTežina
Cijena
Klasični chowder od kukuruza by Shutterstock Shutterstock

Tradicionalno, chowder potječe sa sjeveroistočne obale Sjedinjenih Američkih Država, a posebno je vezan uz Novu Englesku. Ovaj kremasti chowder od kukuruza je obrok za sebe, a može biti i savršen početak izdašnog ručka. Često se poslužuje s kruhom, krekerima ili pecivima.

Sastojci

Broj porcija
6
100 gslanine, narezane na šnite
0,5 glaviceluka, nasjeckanog
120 gcelera listaša, nasjeckanog
300 gkrumpira, oguljenog i narezanog na kockice
1 list lovora
1 žličicatimijana
svježe mljeveni papar
500 mlpilećeg temeljca
540 gkukuruza (svježi, smrznuti ili konzervirani)
240 mlmlijeka
120 mlvrhnja za šlag
nasjeckani mladi luk za dekoraciju

Priprema

1Popržite slaninu

Pržite slaninu dok ne postane hrskava. Zatim je izvadite iz tave i stavite na papirnati ubrus da se ocijedi višak masnoće. Slaninu ostavite sa strane, a masnoću koju je pustila zadržite u tavi.


2Pirjajte luk i celer

U istoj tavi, na srednje jakoj vatri pirjajte luk i celer dok ne omekšaju, otprilike 5 minuta.


3Dodajte krumpir i temeljac

Dodajte krumpir, timijan, lovorov list, papar i pileći temeljac. Pustite da zavrije, smanjite vatru, poklopite i ostavite da se krčka 15-20 minuta ili dok krumpir ne omekša.


4Dodajte krumpir

Dodajte kukuruz i krčkajte dodatnih 2-3 minute ako koristite svježi kukuruz, odnosno 5-6 minuta za smrznuti kukuruz. Ako koristite konzervirani kukuruz, nema potrebe za produženim kuhanjem jer je već kuhan.


5Umutite mlijeko i vrhnje za šlag

Zajedno umutite mlijeko i slatko vrhnje. Dodajte u juhu i pustite da zavrije uz miješanje. Krčkajte 2 minute da se zgusne.


6Usitnite dio juhe

Izvadite 2-3 šalice juhe i usitnite u blenderu. Vratite izmiksani dio natrag u juhu.


7Umiješajte slaninu

Maknite s vatre i umiješajte polovicu pržene slanine.


Ukrasite preostalom slaninom i mladim lukom po želji.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.