Odrežite i sačuvajte vrh svake paprike. Uklonite i bacite jezgru i sjemenke.
Oštrim nožem za guljenje urežite lice u svaku papriku.
Unutrašnjost svake paprike pokapajte uljem i obilno začinite solju i paprom.
Paprike stavite uspravno u veliku posudu za pečenje zajedno s vrhovima.
Zagrijte malo ulja u velikoj neprijanjajućoj tavi. Pirjajte luk dok ne omekša, oko 5 minuta.
Dodajte češnjak i pirjajte dok ne zamiriše, oko 1 minutu.
Dodajte mljeveno meso i pirjajte ga na srednje jakoj vatri dok više ne bude ružičasto. Zatim ugasite vatru i ocijedite masnoću.
Vratite tavu na štednjak na srednje jaku vatru.
Začinite solju i paprom po ukusu i umiješajte čili u prahu.
Dodajte rajčice, polovicu temeljca, kuhanu rižu i 3/4 ribanog sira. Pirjajte uz miješanje dok se smjesa ne ujednači.
Smjesu ravnomjerno podijelite na izdubljene paprike i pospite ostakom ribanog sira. U posudu za pečenje ulijte ostatak temeljca.
Pokrijte folijom i pecite 30 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva.
Nakon 30 minuta, uklonite foliju i pecite još 10 do 15 minuta, ili dok paprike ne omekšaju, a sir se ne rastopi.