Starinska pita od jabuka

Vrijeme pripremePriprema
40min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 20min
KompliciranostTežina
Cijena
Starinska pita od jabuka by Shutterstock Shutterstock

Obična, a uvijek dobra.

Sastojci

Broj porcija
6

Tijesto

300 goštrog brašna
150 gmasti
3 žlice šećera
2 žlicekiselog vrhnja
1jaje
1 žličicanaribane limunove korice
1 prstohvatsoli

Nadjev od jabuka

1 kgjabuka
3 žlicešećera
¼ žličicecimeta

Priprema

Tijesto

1 Pripremite tijesto

U posudi pomiješajte brašno i mast te dobro izmrvite prstima, a zatim dodajte ostale sastojke i zamijesite tijesto rukama. Mijesite dok se sve lijepo ne sjedini (ne predugo jer će vam se mast pod toplinom ruku početi topiti).


Tijesto vam ne bi smjelo pucati i raspadati se, no ako vam se počne raspadati, dodajte još žlicu vrhnja, jogurta ili mlijeka. Nastavite mijesiti dok ne dobijete glatko tijesto.


2 Prepolovite tijesto

Tijesto prepolovite na 2 dijela tako da vam svaki dio bude jednake veličine. Zamotajte svaki dio u prozirnu foliju i ostavite da odstoji u frižideru pola sata. Za to vrijeme pripremite nadjev.


3 Zagrijte pećnicu

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.

Nadjev od jabuka

4 Pripremite nadjev

Jabuke ogulite i naribajte. Stavite ih na cjedilo i ostavite 10-15 minuta da puste sok. Kada jabuke puste sok, pritisnite ih rukama i ocijedite, ali ne do kraja kako ne bi bile presuhe. Iscijeđenim jabukama dodajte šećer i cimet.


5 Razvaljajte tijesto

Uzmite manji lim za pečenje, lagano ga nauljite i pobrašnite. Razvaljajte prvi dio tijesta pa stavite na dno. Stavite nadjev, poravnajte i poklopite drugim dijelom razvaljanog tijesta.


6 Pecite

Gornji sloj tijesta izbodite vilicom i stavite u pećnicu. Pecite oko 40 minuta.


7 Poslužite

Pitu ohladite, posipajte šećerom u prahu, narežite na kocke i poslužite.

Napomena

Ako želite spriječiti da se jabuke odvajaju od tijesta, tijesto najprije lagano premažite pekmezom po želji u tankom sloju, a tek onda stavite nadjev od jabuka.
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.