Starinska pita od jabuka

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
1h
KompliciranostTežina
Cijena
Starinska pita od jabuka by Shutterstock Shutterstock

Starinska pita s mirisnim jabukama i prhkim tijestom klasik je s kojim jednostavno ne možete pogriješiti! Ovaj kolač koji miriše na djetinjstvo možete poslužiti uz malo šlaga ili kuglicu sladoleda od vanilije. 

Sastojci

Broj porcija
6

Tijesto

300 goštrog brašna
150 gmasti
3 žlice šećera
Prstohvat soli
2 žlicekiselog vrhnja
2žumanjka
1vanilin šećer
2 žlicelimunove korice
4 žlicelimunovog soka

Nadjev od jabuka

600 gnaribanih jabuka (ili otprilike 1 kg neočišćenih)
3 žlicešećera, po ukusu
Cimet, po ukusu
Šećer u prahu, za posipanje

Priprema

Tijesto

1 Pripremite tijesto

U posudi pomiješajte brašno i mast te dobro izmrvite prstima, a zatim dodajte ostale sastojke i zamijesite tijesto rukama. Mijesite dok se sve lijepo ne sjedini (ne predugo jer će vam se mast pod toplinom ruku početi topiti). Tijesto vam ne bi smjelo pucati i raspadati se, no ako vam se počne raspadati, dodajte još žlicu vrhnja, jogurta ili čak i mlijeka. Nastavite mijesiti dok ne dobijete glatko tijesto.


2 Prepolovite tijesto

Tijesto prepolovite na 2 dijela tako da vam svaki dio bude jednake veličine. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju ili vrećicu i ostavite da odstoji u frižideru pola sata. Za to vrijeme pripremite nadjev.


3 Zagrijte pećnicu

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.

Nadjev od jabuka

4 Pripremite nadjev

Jabuke ogulite i naribajte po želji. Stavite ih na cjedilo i ostavite 10-15 minuta da puste sok. Kada jabuke puste sok, pritisnite ih rukama i ocijedite, ali ne do kraja kako ne bi bile pre suhe. Iscijeđenim jabukama dodajte oko šećer i cimet po ukusu.


5 Razvaljajte tijesto

Uzmite lim za pečenje veličine 28 x 16 cm. Pripremite 2 lista papira za pečenje istih dimenzija. Izvadite ohlađeno tijesto iz hladnjaka. Jedan dio tijesta razvaljajte na jedan papir, a drugi dio na drugi. Kod valjanja si slobodno malo pobrašnite tijesto kako vam se ne bi ljepilo za valjak.


6 Pecite

Premjestite prvi dio razvaljanog tijesta zajedno s papirom u lim za pečenje. Lim s tijestom odmah stavite u zagrijanu pećnicu i ispecite do pola. Izvadite tijesto van te na njega stavite nadjev, poravnajte i lagano pritisnite. Prebacite drugi dio razvaljanog tijesta pomoću papira, a kada ste tijesto staviti na pitu, lagano maknite papir za pečenje. Tijesto izbodite vilicom i vratite u pećnicu. Pecite oko 30 minuta, dok ne porumeni.


7 Poslužite

Pitu ohladite, posipajte šećerom u prahu, narežite na kocke i poslužite!

Napomena

Ako želite spriječiti da se jabuke odvajaju od tijesta, tijesto najprije lagano premažite pekmezom po želji u tankom sloju, a tek onda stavite nadjev od jabuka.
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.