Pinca chefa Stjepana Vukadina

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 50min
KompliciranostTežina
Cijena
Pinca chefa Stjepana Vukadina by Promo Promo
Pinca chefa Stjepana Vukadina by Promo Promo

Pinca, sirnica ili uskrsna pogača – kako god ju zovete, ova tradicionalna slastica sigurno će se naći i na vašem uskršnjem stolu. Ovdje je recept za pincu s potpisom našeg poznatog chefa i člana MasterChef žirija, Stjepana Vukadina.

Sastojci

Broj porcija
10
250 mlmlijeka
150 gmaslaca
400 gšećera
63 gsvježeg kvasca
5jaja
2žumanjka
200 gkiselog vrhnja
1 prstohvatsoli
0,5vanilija štapića
2naranče (naribana korica)
2limuna (naribana korica)
Ružin liker
Prošek
Rum
Maraschino
1 kgglatkog brašna (još malo po potrebi)
8 žlicašećera za posip
1jaje za premaz

Priprema

1 Napravite tijesto

Zagrijte mlijeko i u njemu otopite maslac. U posebnoj zdjeli pomiješajte šećer, izmrvljeni kvasac, otopljeni maslac u mlijeku, vaniliju, naribanu koricu naranče i limuna te mirise.


U zasebnoj posudi izmiksajte jaja i kiselo vrhnje, a zatim ih dodajte smjesi.


Sastojke miksajte u zdjeli i postepeno im dodajte brašno, a kako biste dobili savršeno glatko tijesto, rukama ga još malo umijesite i ostavite da se diže na toplom mjestu, oko sat i pol, sve dok se ne udvostruči.


Po potrebi dodajte još brašna ako se tijesto lijepi za ruke.


2 Premijesite tijesto

Nakon što je tijesto odstajalo, ponovno ga premijesite rukama i oblikujte u tri-četiri loptice te ih pustite da odstoje još otprilike pola sata.


Stjepan dodaje da je odličan trik da tijesto prekrijete krpom i umotate u dekicu kako bi postiglo idealnu veličinu i teksturu prije pečenja. A dok tijesto odmara, pripremite šećerni posip.


3 Napravite šećerni posip

Prvo će vam trebati tri žlice šećera koje ćete otopiti na laganoj vatri. Kada se šećer otopi, dodajte preostali šećer i dobro promiješajte.


4 Oblikujte pincu

Oblikovano tijesto zatim zarežite škarama kako biste dobili prepoznatljiv izgled sirnice koji podsjeća na cvijet, a potom premažite razmućenim jajetom i pospite šećerom.


5 Ispecite

Sirnicu pecite 30 do 35 minuta na 170 stupnjeva dok ne poprimi zlatno smeđu boju. Ako je pećnica jača, zadnjih 10 minuta smanjite temperaturu na 150 stupnjeva i produžite pečenje za još nekoliko minuta.


Stjepan napominje kako je izuzetno važno paziti da se sirnica ne presuši. U tome će vam pomoći trik s čačkalicom ili drvenim štapićem za ražnjiće - ako je štapić suh, to je znak da je sirnica gotova.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.