Boem kocke

Vrijeme pripremePriprema
1h 20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 15min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 35min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Boem kocke by Shutterstock Shutterstock

Kolač koji izgledom podsjeća na obrnutu mađaricu osvojit će vas na prvi zalogaj. Tanke kakao kore punjene su laganom mliječnom kremom, a cijeli je kolač preliven glazurom od čokolade. Za vegeterijansku verziju mast zamijenite maslacem sobne temperature.

Sastojci

Broj porcija
16

Kore

150 gšećera u prahu
600 gglatkog brašna
3 žlicekakaa
3jaja
1 paketić praška za pecivo
180 gkiselog vrhnja
50 gsvinjske masti

Krema

1 lmlijeka
3jaja
1 paketić vanilin šećera
50 goštrog brašna
250 gšećera
200 gmaslaca

Glazura

150 gčokolade za kuhanje
70 mlulja

Priprema

Kore

1 Umijesite tijesto

U većoj zdjeli pomiješajte prosijano šećer u prahu, brašno, prašak za pecivo i kakao. Dodajte ostale sastojke i umijesite mekano tijesto. Tijesto oblikujte u disk, umotajte u plastičnu foliju i ostavite u hladnjaku na 30 minuta.


2 Pripremite lim za pečenje

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Lim za pečenje okrenite te dno lima obložite papirom za pečenje. Ohlađeno tijesto podijelite na 6 jednakih dijelova. 


3 Razvaljajte kore

Uzmite jedan dio i tanko ga razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi do veličine 25×35 cm. Dobivenu koru prebacite na lim pomoću valjka i pecite 10 minuta. Pečenu koru oprezno skinite s lima i ostavite da se ohladi. Ponovite postupak s ostatkom tijesta.

Krema

4 Zagrijte mlijeko

Razdvojite jaja. U srednje velikoj zdjeli pomiješajte žumanjke, brašno i 300 ml mlijeka. Ostatak mlijeka ulijte u lonac, dodajte 100 g šećera i vanilin šećer te stavite na vatru. 

Zagrijte do vrenja uz povremeno miješanje. 


5 Skuhajte kremu

Kipuću smjesu maknite s vatre i ostavite nekoliko minuta da se ohladi. Polovicu izlijte u smjesu sa žumanjcima uz neprestano miješanje kako se žumanjci ne bi zgrušali. Smjesu žumanjaka i mlijeka izlijte u ostatak vrelog mlijeka, promiješajte i vratite na vatru. Kuhajte kremu na laganoj vatri do vrenja uz konstantno miješanje te nakon što zavrije kuhajte još 2-3 minute. Sklonite s vatre, prebacite u čistu zdjelu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.


6 Pripremite šaum

Dok se krema hladi vi pripremite šaum. Miksajte bjelanjke dok ne postanu bijeli i pjenasti. Postepeno dodajte ostatak šećera uz konstantno miksanje. Kad ste dodali sav šećer nastavite miksati još 10-15 minuta. 


7 Sjedinite kremu i šaum

U ohlađenu kremu dodajte omekšali maslac i miksajte dok se ne sjedini s kremom. Dodajte šaum te ga umiješajte špatulom. 


8 Namažite kore

Na podložak za posluživanje stavite jednu koru, namažite je jednom petinom kreme te na nju stavite drugu koru. Ponavljajte dok ne potrošite svu kremu, a posljednji sloj bi vam trebao biti kora. Složeni kolač prekrijte papirom za pečenje na koji stavite lim za pečenje. Kolač stavite na hladno mjesto i ostavite preko noći.

Glazura

9 Pripremite glazuru

Čokoladu nasjeckajte na sitne komade i stavite je u srednje veliku staklenu ili metalnu posudu. Dodajte ulje te stavite zagrijavati iznad pare. Zagrijavajte dok se čokolada ne otopi. Promiješajte i kratko ostavite da se ohladi, oko 5 minuta.


10 Prelijte kolač

Ohlađeni kolač prelijte pripremljenom glazurom. Ostavite 30 minuta da se glazura ohladi i poslužite. 

Napomena

Pažljivo prebacujte kore na lim jer su mekane i lagano pucaju. Ukoliko vam kora, prstima je zakrpajte na plehu. Kolač možete čuvati u frižideru do 3 dana.
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.