Šaumrole

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
1h 30min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Šaumrole by Shutterstock Shutterstock

Ovo je slastica koja ne zahtjeva previše truda, a prva nestaje s pladnja. Kombinacija hrskavog lisnatog tijesta punjenog slatkim šaumom sve nas podsjeća na djetinjstvo. Prije serviranja posipajte ih šećerom u prahu i uživajte.

Sastojci

Broj porcija
12
200 gbjelanjaka
prstohvat soli
350 gšećera
500 glisnatog tijesta
šećer u prahu, za posluživanje

Priprema

1 Miksajte bjelanjke

U staklenoj ili metalnoj čistoj zdjeli miksajte bjelanjke na laganoj brzini dok se ne formiraju u mekani snijeg. Dodajte 50 g šećera i prstohvat soli te nastavite miksati dok ne postanu čvrsti, oko 3 minute.


2 Kuhajte bjelanjke na pari

U loncu zagrijte vodu te kad zakipi smanjite na najslabiju vatru. Na lonac stavite zdjelu s bjelanjcima pazeći da zdjela ne dodiruje vodu. Nastavite miksati bjelanjke uz postepeno dodavanje šećera.


Dodajte sok limuna i kuhajte bjelanjke uz miksanje do temperature od 65 stupnjeva, oko 10 minuta. Maknite zdjelu s vatre i nastavite miksati dok šaum ne postane čvrst i sjajan.


3 Ispecite rolice

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva, a lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Lisnato tijesto tanko razvaljajte (na debljinu od 5 mm) i po duljini izrežite na trakice širine 2 cm. Modle za šaumrole namastite maslacem.


Oko njih namotajte trakice pazeći da se preklapaju kako se pri pečenju ne bi razdvojiti. Prebacite rolice na lim i pecite 12-13 min. Pečene rolice izvadite iz lima, prebacite na pladanj i ostavite da se ohlade.


4 Napunite šaumrole

Šaum prebacite u slastičarsku vrećicu i punite ohlađene rolice od lisnatog tijesta. Posipajte šećerom u prahu i odmah poslužite.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.