Breskvice

Vrijeme pripremePriprema
1h 20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
2h 20min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Breskvice by Shutterstock Shutterstock

Svi se možemo složiti da je ovo kolač koji ili volite ili ne volite, no on je neizostavan na svečanim i blagdanskim proslavama. Mekano tijesto punjeno je nadjevom od pekmeza i uvaljano u šećer.

Sastojci

Broj porcija
25

Tijesto

3jaja
200 gšećera u prahu
1 paketićvanilin šećera
200 mlulja
500 goštrog brašna
korica 1/2 većeg limuna
3 žlicemlijeka
1 vrećica praška za pecivo

Nadjev

350 gpekmeza od marelice
mrvice izdubljenih breskvica
1 žlicaruma

Dekoracija

1 žličicaekstrakta jagode
1 žličicaekstrakta banane
200 gsitnog kristal šećera

Priprema

Tijesto

1 Zamijesite tijesto

U veću djelu dodajte brašno i koricu limuna. Prašak za pecivo pomiješajte s mlijekom i ostavite da odstoji 5 minuta. U drugoj zdjeli izmiksajte jaja pa dodajte šećer i vanilin šećer. Nastavite miksati i ulijte ulje.


Dodajte prašak za pecivo i mješavinu s jajima u zdjelu s brašnom i umijesite mekano tijesto. Oblikujte ga u loptu, umotajte u plastičnu foliju i savite u hladnjak na 30 minuta.


2 Ispecite breskvice

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Odstajalo tijesto premijesite na pobrašnjenoj dasci i podijelite na 4 dijela. Svaki dio razvaljajte u dug valjak. Valjak narežite na komadiće koje zatim oblikujte u kuglice.


Slažite kuglice na lim za pečenje obložen papirom za pečenje ostavljajući dovoljan razmak između njih. Stavite lim u pećnicu i pecite 15 minuta, odnosno dok breskvice ne poprime zlatnu boju.


Pečene polovice breskvica skinite s lima, ostavite 2 minute i odmah izdubite. Izdubite što više možete, no pazite da ne probušite vrh. Ponovite s ostatkom tijesta. 

Nadjev

3 Pripremite nadjev

Dio tijesta koji ste izdubili usitnite do mrvičaste teksture. Za nadjev sjedinite mrvice koje su ostale od dubljenja, pekmez i rum. 


4 Napunite breskvice

Polovice breskvica punite nadjevom i spajajte polovice breskvica jednakih veličina i oblika. 

Dekoracija

5 Pripremite boju

Uspite šećer u plitku posudu. Priptemite dvije maje posude s vodom. U jednu dodajte ekstrakt jagode, a u drugu ekstrakt banane. 


6 Dekorirajte breskvice

Umočite jednu stranu breskvice u vodom s crvenim ekstraktom, a drugu u vodu s žutim ekstraktom. Pazite da ih ne držite predugo u vodi jer će se previše namočiti i biti premekane. Obojane breskvice uvaljajte u sitni kristal šećer. Ostavite breskvice 30 minuta da omekšaju i poslužite.

Napomena

Breskvice možete čuvati u hermetički zatvorenoj kutiji na hladnom i tamnom mjestu do 10 dana.
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.