Medena Kata

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 30min
KompliciranostTežina
Cijena
Medena Kata by shutterstock shutterstock

Kolač sličan mađarici jer se sastoji od kora i kreme, no ima i kiselkasti sloj pekmeza u sredini. Ostavite preko noći kako bi se kolač stegnuo i kore omekšale.

Sastojci

Broj porcija
12

Kore

1jaje
3 žlicemeda
50 gmaslaca
100 mlmlijeka
200 gšećera
500 gglatkog brašna
1 žličicasode bikarbone

Krema

400 mlmlijeka
50 goštrog brašna
200 gšećera
250 gmaslaca
2 žliceruma

Kiseli sloj

250 gpekmeza od šljiva

Priprema

1 Skuhajte kremu

Na pari kuhajte mlijeko koje ste pomiješali s brašnom i šećerom dok se ne zgusne puding. Za to će vam trebati 5 do 7 minuta. Ostavite sa strane da se ohladi, a za to vrijeme napravite kore.


2 Zamijesite kore

Na laganoj vatri ili na pari otopite med, maslac, mlijeko i šećer. Dodajte jaje, no ne u prevruću smjesu kako ne bi koaguliralo. Cijelo vrijeme miješajte pjenjačom da ne nastanu grudice, a čim se smjesa sjedini, maknite s vatre.


Odmah je pomiješajte s brašnom i sodom bikarbonom, zamijesite tijesto i podijelite na 4 jednaka dijela. Ako ne znate od oka, uzmite kuhinjsku vagu pa izvažite koliko je teška cijela masa i podijelite na četiri jednaka dijela.


3 Ispecite ih

Pustite da se malo ohlade kako biste lakše rukovali tijestom, a onda ga razvaljajte na veličinu lima iz pećnice, najbolje između dva lista masnog papira. Ispecite na obrnutoj strani lima u pećnici zagrijanoj na 160 stupnjeva, 7 do 8 minuta trebalo bi biti dovoljno kako ne bi pregorjele.


Skidajte ih pažljivo da ne popucaju i prekrijte čistom kuhinjskom krpom da se potpuno ohlade.


4 Dovršite kremu

U ohlađenu kremu dodajte maslac i sve dobro izmiksajte mikserom da krema bude potpuno glatka. Najbolje je da prije nego spojite ove dvije komponente, zasebno izmiksate maslac i zasebno ohlađenu kremu od brašna, pa ih onda zajedno izmiksate. Ovaj se način pokazao dobrim za sve takve kreme jer u konačnici ispadne glatka.


5 Složite kolač

Vrijeme je da složite Medenu Katu. Stavite prvu od četiri ispečene i ohlađene kore na lim za pečenje i premažite polovicom bijele kreme.


Sad stavite drugu koru na to i nju premažite pekmezom.


Iduća je opet kora, treća po redu. Nju premažite ostatkom bijele kreme.


Na to položite četvrtu koru i na cijeli kolač stavite jedan lim za pečenje veličine ovog prvog na kojem kolač stoji, pa na taj gornji stavite lonac kojeg ste do pola napunili vodom. Taj je korak bitan jer će izravnati Medenu Katu i kad je budete rezali bit će savršeno ravna.


6 Pustite da odstoji

Pustite da tako odstoji preko noći, a ujutro maknite lonac pun vode i lim, pa posipajte kolač šećerom u prahu ili prelijte čokoladnom glazurom. Režite na manje komadiće jer je dosta zasitan.


Medena Kata može na hladnom mjestu stajati danima i bit će sve bolja i mekša.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.