Germknedle

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
1h
KompliciranostTežina
Cijena
Germknedle  by Shutterstock Shutterstock
Germknedle  by Shutterstock Shutterstock

Ova omiljena slastica na austrijskim skijalištima, ali i na Adventu u Hrvatskoj popularni je zimski specijalitet koji se poslužuje s umakom od vanilije i posipa se makom.

Sastojci

Broj porcija
4

Tijesto

500 gglatkog brašna
7 gsuhog kvasca
300 mlmlijeka
60 gšećera
1 vrećicavanilin šećera
1jaje
60 gmaslaca
1limun (korica)

Nadjev

200 gdžema od šljiva

Umak od vanilije

350 mlmlijeka
2žumanjka
80 gšećera
1mahuna vanilije ili ekstrakt
1 žlicakukuruznog škroba (gustina)

Posip

šećer u prahu
mak

Priprema

1Dignite kvasac

U dio toplog mlijeka dodajte kvasac i žličicu šećera, promiješajte i ostavite 15 minuta na toplom mjestu.


2Pripremite tijesto

U veću posudu stavite brašno, posolite i promiješajte. U sredini napravite udubinu te dodajte dignuti kvasac, šećer, jaje, maslac, naribanu limunovu koricu i preostalo toplo mlijeko.


Umijesite glatko tijesto (po potrebi dodajte još malo brašna). Tijesto ostavite pokriveno 30 do 40 minuta na toplom mjestu.


3Pripremite umak od vanilije

Na umjerenoj vatri zagrijte mlijeko sa sjemenkama vanilije. U drugoj posudi pjenjačom miješajte žumanjke sa šećerom, dodajte kukuruzni škrob i malo hladnog mlijeka, dobro promiješajte pa sve dodajte u vruće mlijeko. Miješajte na laganoj vatri dok se umak malo ne zgusne.


3Razvaljajte tijesto

Premijesite tijesto na pobrašnjenoj podlozi i tanje razvaljajte. Podijelite na 10 do 12 podjednakih dijelova. U sredinu svakog tijesta stavite žličicu džema od šljiva. Rubove tijesta čvrsto spojite da se zalijepi i formirajte kuglice.


Knedle složite na brašnom posutu površinu i ostavite ih pokrivene 20 minuta.


4Parite knedle

Knedle parite 20 minuta u posudi za kuhanje na pari, obavezno poklopljene ili ih stavite u lonac s kipućom posoljenom vodom i kuhajte 7 do 10 minuta.


Uz pomoć čačkalice provjerite jesu li knedle skuhane. S obzirom na to da germknedle tijekom kuhanja dosta narastu, odjednom kuhajte 3 do 4 kuglice.


5Poslužite

Vruće knedle prelijte umakom od vanilije i pospite makom kojeg ste ranije pomiješali s malo šećera u prahu.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.

Ključne riječi