Punjene pečene jabuke

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
25min
Ukupno vrijemeUkupno
45min
KompliciranostTežina
Cijena
Punjene pečene jabuke by Shutterstock Shutterstock

Iskoristite sezonu jabuka za ovakve deserte.

Sastojci

Broj porcija
6

Punjenje

150 gmljevenih badema ili oraha
4 žlicemeda
¼ žličicecimeta
100 mlmlijeka
3 žlicemaslaca

Dodatno

8jabuka
1 žlicamaslaca za premazati posudu za pečenje

Priprema

1Pripremite jabuke

Operite jabuke, osušite ih, odrežite vrh i izdubite sredinu (neka ostane "dno" da nadjev ne iscuri van tijekom pečenja). Rupa može biti malo veća kako bi stalo više nadjeva. Ostavite gornji dio jabuke koji ste odrezali kako bi je tijekom pečenja mogli zatvoriti.


2Pripremite punjenje

Mljevene bademe ili orahe pomiješajte s cimetom pa prelijte toplim mlijekom. Umiješajte med i promiješajte da nastane glatki nadjev kao za orahnjaču.


3 Zagrijte pećnicu

Upalite pećnicu da se grije na 200 stupnjeva, a za to vrijeme ćete napuniti jabuke.


4Napunite i ispecite jabuke

Vatrostalnu posudu namažite s malo maslaca, posložite izdubljene jabuke i napunite ih pripremljenom smjesom. Poklopite gornjim dijelom jabuke kojeg ste odrezali i stavili sa strane.


Pecite u pećnici na 200 stupnjeva 20 do 25 minuta, ovisno o veličini jabuka. Vidjet ćete da su pečene po korici. Poslužite toplo.


U modernijim varijantama ovo bi se jelo uz šlag ili sladoled od vanilije, ali nije loše ni po starinski - bez ikakvih dodataka.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.