Revani

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
25min
Ukupno vrijemeUkupno
55min
KompliciranostTežina
Cijena
Revani  by Shutterstock Shutterstock

Revani kako ga zovu u Turskoj i Grčkoj je ukusan kolač na bazi griza koji je natopljen šećernim sirupom. Njegova varijanta jede se i u Egiptu i drugim zemljama Bliskog istoka (pod imenom Basbousa i Harissa).

Sastojci

Broj porcija
9

Biskvit

70 gglatkog brašna
1 žlicakukuruznog škroba (gustina)
65 ggriza (pšenične krupice)
1 žličicapraška za pecivo
100 gšećera
4jaja
1 žlicamaslinovog ulja
1 žličicaekstrakta vanilije
naribana limunova ili narančina korica

Sirup

500 mlvode
200 gšećera
0,5limuna ili naranče - sok
naribana limunova ili narančina korica

Priprema

1Namastite kalup i zagrijte pećnicu

Namastite kvadratni kalup za tortu 20x20 cm. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.


2Napravite šećerni sirup

Pomiješajte sve sastojke za sirup, zakuhajte i pustite da se krčka 10 minuta te skinite s vatre i ostavite sa strane.


3Za biskvit prvo pomiješajte "suhe" sastojke

U zdjeli pomiješajte griz, brašno, kukuruzni škrob i prašak za pecivo i ostavite sa strane.


4Zatim mikserom sjedinite "mokre" sastojke

Mikserom miksajte dok se šećer, jaja, ulje, ekstrakt vanilije, naribana limunova korica i jaja dobro ne sjedine.


5Sjedinite "mokre" i "suhe" sastojke

U mokre sastojke dodajte smjesu brašna i miješajte dok se svi sastojci dobro ne sjedine.


6Premjestite u kalup i stavite peći

Izlijte smjesu u namašćen kvadratni kalup i pecite 25 do 30 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu kolača ne izađe čista.


7Gotovi kolač ohladite, narežite i prelijte sirupom

Ostavite da se kolač hladi u kalupu ½ sata do 1 sat, a zatim ga izrežite na 9 kvadrata i polako ulijte sirup.


Možete ga poslužiti odmah samog ili posutog mljevenim pistacijama, kokosovim pahuljicama, šlagom...

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.