Baklava s kokosom

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
45min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 15min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Baklava s kokosom by Shutterstock Shutterstock
Baklava s kokosom

Ljubitelji baklave i kokosa oduševit će se ovom sočnom slasticom.

Ako uspijete izdržati, jedite je drugi dan, kada je dobro ohlađena i prožeta slatkim sirupom.

Sastojci

Broj porcija
10

Baklava

500 gtankih kora za baklavu
4jaja
200 gšećera
250 mlulja
250 gkiselog vrhnja
12 gpraška za pecivo
100 mlulja za premazivanje
200 gkokosovog brašna

Sirup

1 kgšećera
800 mlvode
20 gvanilin šećera
sok pola limuna

Priprema

1Kore za baklavu prerežite na veličinu kalupa za pečenje

Koristite kalup dimenzija približno 40x20 cm. Kore za baklavu složite jednu preko druge pa sve skupa prerežite na dva jednaka dijela (prilagodite tako da komadi odgovaraju veličini kalupa).


Kalup za pečenje premažite uljem.


2Za nadjev umutite jaja sa šećerom pa dodajte ostale sastojke

Napravite nadjev: jaja i šećer pjenasto umutite mikserom. Dodajte ostale sastojke: 250 ml ulja, kokos, prašak za pecivo i kiselo vrhnje.

Promiješajte kako bi se svi sastojci povezali.


3Slažite baklavu dok ne potrošite sve sastojke

Složite baklavu: jednu koru složite u kalup za pečenje, poprskajte s malo ulja pa složite drugu koru. Preko druge kore rasporedite nadjev sve do rubova kora.


Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke, a na kraju završite s dvije kore (poprskajte obje s malo ulja).


4Baklavu izrežite pa pecite na 180 stupnjeva, oko pola sata

Baklavu odmah izrežite na kvadrate, zatim svaki kvadrat izrežite dijagonalno da dobijete dva trokuta.


Pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, oko 30 minuta.


5Dok se baklava peče, napravite sirup

Pripremite sirup: u loncu pomiješajte vodu i šećer. Kratko kuhajte pa dodajte vanilin šećer i limunov sok. Prohladite na sobnoj temperaturi.


5Baklavu prelijte sirupom pa je dobro ohladite

Pečenu vruću baklavu prelijte mlakim sirupom.


Tijekom hlađenja sirup će se upiti - baklava će lijepo upiti sav višak tekućine i ostat će sočna.


Baklava će biti najukusnija drugi dan. Za vrijeme hlađenja možete je povremeno pritisnuti plehom kako bi bila kompaktna i kako bi se arome bolje spojile.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.