Pužići sa sirom

Vrijeme pripremePriprema
1h 30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
25min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 55min
KompliciranostTežina
Cijena
Pužići sa sirom by Shutterstock Shutterstock

Mekani pužići, najviše će se svidjeti djeci. Dobri su i drugi dan.

Sastojci

Broj porcija
8

Tijesto

1 kockasvježeg kvasca
2 žlicešećera
200 mltoplog mlijeka
500 gglatkog brašna
130 grastopljenog maslaca
2jaja
½ žličicesoli

Punjenje

500 gsvježeg sira
2jaja
½ žličicesoli

Dodatno

1jaje za premazivanje

Priprema

1Dignite kvasac

Kvasac i šećer pomiješajte s toplim mlijekom pa ostavite desetak minuta da se zapjeni.


2Zamijesite tijesto

U glatko brašno koje ste stavili u veću posudu stavite dignuti kvasac, sol, jaja i rastopljeni maslac.


Zamijesite tijesto i dodajte malo brašna ako je potrebno da se tijesto ne lijepi, ali nikako ne previše.


3Pustite da se digne

Kad ste zamijesili glatko tijesto, ostavite ga oko pola sata na toplom mjestu i bez propuha da se digne, pokriveno čistom kuhinjskom krpom.


4 Napravite nadjev

Dok se tijesto diže, napravite nadjev. Pomiješajte svježi sir, jaja i sol.


5Oblikujte

Razvaljajte na oko pola centimetra debelo i premažite pripremljenim nadjevom. Zarolajte i režite kolute debljine 1.5 do 2 centimetra.


6Pecite pužiće

Kad oblikujete pužiće, stavite ih razmaknute na lim za pečenje obložen masnim papirom. Ostavite da se dižu 20 minuta do pola sata.


Upalite pećnicu da se zagrije na 200 stupnjeva.


Razmućenim jajem premažite pužiće pa stavite peći oko 25 minuta. Najfiniji su topli, no dobri su i drugi dan ako ih stavite u zatvorenu posudu da se ne posuše.

Ana Korenic