Slanci po starinski

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 30min
KompliciranostTežina
Cijena
Slanci po starinski by Shutterstock Shutterstock

Slane kiflice koje su toliko mekane da ćete ih sigurno poželjeti ponovno napraviti.

Sastojci

Broj porcija
8

Tijesto

900 gglatkog brašna
40 gsvježeg kvasca
250 mlvode
250 mlmlijeka
100 mlulja
2 žlicešećera
2 žličicesoli

Nadjev

100 gmaslaca

Premaz

1jaje
sol

Priprema

Tijesto

1Pripremite kvasac

U toplo mlijeko stavite šećer te izdrobite svježi kvasac i ostavite da se zapjeni.


2Napravite tijesto

Pomiješajte pola količine glatkog brašna i sol pa dodajte aktivirani kvasac, mlaku vodu i ulje. Sve promiješajte kuhačom i ostavite 20 minuta da stoji kako bi se diglo.


3Dodajte ostatak brašna

Sada u to tijesto postepeno dodajte ostatak brašna dok sve ne potrošite. Dobro izmijesite da dobijete glatko tijesto.


4Tijesto podijelite na 4 dijela

Tijesto podijelite na četiri jednaka dijela. Svaki premijesite da dobijete lopticu pa stavite sa strane da se diže. Kad završite s četvrtim dijelom, od prvog možete krenuti oblikovati kiflice.

Oblikovanje slanaca

5Razvaljajte u krug

Svaki dio tijesta razvaljajte u krug na debljinu oko pola centimetra. Prerežite na osam jednakih dijelova, odnosno trokuta. Na svaki trokut stavite po pola žličice maslaca. Smotajte trokute u oblik kiflica.

Pečenje

6Stavite na papir za pečenje

Prebacite ih u kalup za pečenje koji ste obložili masnim papirom i ostavite ih da se dižu još 45 minuta.


7Premažite jajetom

Prije pečenja premažite jajetom i malo posolite.


8Pecite 30 minuta

Pecite u pećnici zagrijanoj na 200° oko 30 minuta.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.