Kruh od heljde s orasima

Vrijeme pripremePriprema
45min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 15min
KompliciranostTežina
Cijena
Kruh od heljde s orasima

Ukusan i zdrav bezglutenski kruh.

Sastojci

Broj porcija
20
500 gbrašna od heljde
330 mltople vode (jedan dio je za dizanje kvasca)
21 gsvježeg kvasca (pola kocke)
120 gkrupno nasjeckanih oraha + šaka oraha za posip
½ žličicemeda
1 žlicasoli
3 žlicemaslinovog ulja

Priprema

1 Pripremite kvasac

U zdjelicu ulijte 110 ml mlake vode (1 čaša) pa dodajte 2 žlice brašna i u tome razmutite pola žličice meda.


Dodajte razmrvljeni kvasac i pustite da se diže 10 minuta.


2 Pomiješajte sastojke

U veću zdjelu stavite brašno, sol, maslinovo ulje pa dodajte dignuti kvasac.


Malo pomiješajte pa postepeno dodajte preostalu količinu tople vode i nastavkom za tijesto mikserom izmiksajte - lakše je mikserom jer se baš ne da lijepo "lupati".


Izmiksanom tijestu dodajte orahe i pomiješajte još jednom. Tijesto neka se diže 45 minuta.


3 Pripremite pećnicu

Upalite pećnicu i zagrijte je na 200°C.


4 Prebacite tijesto u kalup

Tijesto stavite u pouljen i pobrašnjen duguljasti kalup, posujte orasima po vrhu pa ih rukom malo utisnite u tijesto. Tijesto na par mjesta zarežite škarama i pustite da se diže još malo, dok se pećnica sasvim ne ugrije.


5 Pecite

Pecite oko pola sata - nožem probodite sredinu kako biste vidjeli je li kruh pečen iznutra.


Kruh držite zamotan u čistu kuhinjsku krpu i zatvoren u kutiju s poklopcem i moći ćete ga konzumirati nekoliko dana.

Birilica
Ljubiteljice slatkog
Dvije sestre, ljubiteljice slatkog