Keksi iz Prijatelja

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
10min
Ukupno vrijemeUkupno
25min
KompliciranostTežina
Cijena
Keksi iz Prijatelja by Shutterstock Shutterstock
Keksi iz Prijatelja by Shutterstock Shutterstock
Keksi iz Prijatelja by Shutterstock Shutterstock
Keksi iz Prijatelja by Shutterstock Shutterstock

Sigurno se sjećate epizode gdje Monica iz Prijatelja pokušava ispeći kekse po "tajnom" receptu Phoebeine bake. Zapravo se radilo o receptu s poleđine pakiranja Nestle čokoladnih kapljica.

Sastojci

Broj porcija
8
300 gglatkog brašna
1 žličicasode bikarbone
1 žličicasoli
250 gmaslaca sobne temperature
150 gobičnog šećera
150 gsmeđeg šećera
1 žličicaekstrakta vanilije
2jaja
250 gčokoladnih kapljica
Napomena: *može i sjeckana čokolada ako nemate čokoladne kapljice pri ruci

Priprema

1 Zagrijte pećnicu

Upalite pećnicu da se zagrije na 190 stupnjeva.


2 Pomiješajte suhe sastojke

Pomiješajte brašno, sodu bikarbonu i sol u manjoj zdjeli.


3 Izmiksajte maslac i šećer

U drugu zdjelu stavite omekšali maslac, obični i smeđi šećer i ekstrakt vanilije. Miješajte mikserom da nastane kremasta smjesa.


*Važno je da koristite skroz omekšali maslac jer će tako smjesa biti glatka, a ako je tvrd će ostati zrnca koja ne možete razbiti mikserom.


4 Dodajte jaja

Sad smjesi maslaca i šećera dodajte jaja. Opet izmiksajte da se sve poveže.


5 Dodajte suhe sastojke

Sad malo po malo dodajte brašno pomiješano sa sodom bikarbonom i soli. Neka nestanu grudice, no ne morate miksati duže od toga.


6 Umiješajte čokoladne kapljice

Više vam ne treba mikser. Sad uzmite drvenu kuhaču pa umiješajte čokoladne kapljice. Možete to napraviti i gumenom lopaticom, ali pazite - smjesa za kekse je prilično gusta i ako vam je lopatica slabija, mogla bi puknuti.


7 Pecite kekse

Na veliki lim za pečenje iz pećnice stavite list masnog papira. Na masni papir stavljajte kuglice veličine oraha (ili mrvicu veće), 9 komada po limu će biti dovoljno, moraju biti razmaknute.


Najbolje je da kekse pečete u dvije/tri ture jer će se tijekom pečenja dosta raširiti pa nije pametno natrpati ih previše da se ne spoje.


Pecite 9 do 11 minuta u zagrijanoj pećnici, a vadite čim počnu dobivati boju po rubu.


8 Prohladite

Izvadite ih, ali nemojte premještati s lima jer su sada keksi još mekani. Pustite da se prohlade oko 5 minuta, a onda ih možete premjestiti na tanjur ili tacnu.


Najfiniji su još mlaki uz čašu mlijeka, probajte obavezno. Držite ih u zatvorenoj kutiji kad se skroz ohlade.


9 Ova smjesa može vam stajati u hladnjaku tjedan dana

Uopće ne morate sve kekse ispeći odjednom. Smjesu umotajte u prozirnu foliju i držite u hladnjaku. Vadite van malo po malo, taman si ispečete jednu turu i upalite Prijatelje.