Medenjaci

Vrijeme pripremePriprema
50min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 20min
KompliciranostTežina
Cijena
Medenjaci

Božić bez mirisa meda i cimeta kod mene ne prolazi, a kad tek završe u medenjacima, to je poseban okus.

Sastojci

Broj porcija
50
500 goštrog brašna
200 gkristal šećera
150 gcvjetnog meda
3jaja
2 žlicecimeta
1 žlicasvinjske masti
1 žličicasode bikarbone
60polovica oraha

Priprema

1 Zamijesite tijesto

U zdjelu stavite brašno, šećer, cimet, sodu bikarbonu te izmiješajte. Lagano rastopitemed te dodajte u suhu smjesu.


Ubacite i svinjsku mast i jaja. Zamijesite tijesto i stavite u frižider da se odmori i stisne, oko pola sata.


2 Oblikujte medenjake

Od ohlađenog tijesta oblikujte kuglice veličine cijelog oraha te slažite u lim za pečenje na papir za pečenje, malo razmaknute jer će narasti.


U sredinu svake kuglice utisnite polovicu jezgre oraha.


3 Ispecite

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i stavite peći da se blago zarumene, ovisi o pećnici, ali ja sam ih pekla 10-tak minuta.

svjetlana6