Ukrajinski varenyky

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
3min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 3min
KompliciranostTežina
Cijena
Ukrajinski varenyky by Shutterstock Shutterstock
Ukrajinski varenyky by Shutterstock Shutterstock

Tijesto punjeno krumpirom.

Sastojci

Broj porcija
6

Tijesto

1jaje
130 mlmlake vode
½ žličicesoli
300 gglatkog brašna, više po potrebi

Punjenje

1 kgkrumpira
2 žliceulja
2crvena luka
1 prstohvatsoli
¼ žličicepapra

Priprema

1 Zamijesite tijesto

Od svih sastojaka zamijesite glatko tijesto. Dodajte brašna po potrebi, ali ne previše odjednom da ne morate dodavati još vode. Kad ste dobili glatko tijesto, stavite ga na pobrašnjenu dasku ili u pobrašnjenu zdjelu pa pokrijte čistom kuhinjskom krpom. Neka stoji pola sata do sat vremena na sobnoj temperaturi.


2 Napravite punjenje

Skuhajte krumpir u ljusci. Ogulite kad se malo prohladi (da se ne opečete).


Dok se krumpir kuha, nasjeckajte crveni luk i prodinstajte ga na ulju.


Skuhani oguljeni krumpir stavite u zdjelu, dodajte prodinstani luk, posolite i popaprite. Izgnječite da nastane pire.


3 Oblikujte varenyke

Tijesto razvaljajte pa izrezujte krugove čašom. Možete i razvaljati tijesto rukama u "zmiju" kao kad radite njoke, narezati pa svaki komadić razvaljati u krug. To možete ostaviti za neki drugi put kad se ispraksirate, ovako kada režete krugove čašom ćete dobiti ljepše oblike.


Na sredinu svakog kruga tijesta stavite žličicu nadjeva pa zatvorite u "školjkicu", odnosno oblikujte varenyke.


4 Kuhajte

Stavite veliki lonac dobro posoljene vode da zakuha i kuhajte varenyke. Bolje je da malo po malo da se ne zalijepe, a bit će im dovoljne 2 do 3 minute, ovisno o veličini varenyka. Ocijedite.


Možete ih jesti već sada s malo prepržene slanine i kiselim vrhnjem, a možete ih i prepržiti na maslacu.


5 Prepržite na maslacu (ali ne morate)

Ako ih želite prepržiti na maslacu, rastopite maslaca toliko da prekrije tavu pa ubacite varenyke. Pržite ih par minuta da dobiju koricu s vanjske strane.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.