Od svih sastojaka zamijesite glatko tijesto. Dodajte brašna po potrebi, ali ne previše odjednom da ne morate dodavati još vode. Kad ste dobili glatko tijesto, stavite ga na pobrašnjenu dasku ili u pobrašnjenu zdjelu pa pokrijte čistom kuhinjskom krpom. Neka stoji pola sata do sat vremena na sobnoj temperaturi.
Skuhajte krumpir u ljusci. Ogulite kad se malo prohladi (da se ne opečete).
Dok se krumpir kuha, nasjeckajte crveni luk i prodinstajte ga na ulju.
Skuhani oguljeni krumpir stavite u zdjelu, dodajte prodinstani luk, posolite i popaprite. Izgnječite da nastane pire.
Tijesto razvaljajte pa izrezujte krugove čašom. Možete i razvaljati tijesto rukama u "zmiju" kao kad radite njoke, narezati pa svaki komadić razvaljati u krug. To možete ostaviti za neki drugi put kad se ispraksirate, ovako kada režete krugove čašom ćete dobiti ljepše oblike.
Na sredinu svakog kruga tijesta stavite žličicu nadjeva pa zatvorite u "školjkicu", odnosno oblikujte varenyke.
Stavite veliki lonac dobro posoljene vode da zakuha i kuhajte varenyke. Bolje je da malo po malo da se ne zalijepe, a bit će im dovoljne 2 do 3 minute, ovisno o veličini varenyka. Ocijedite.
Možete ih jesti već sada s malo prepržene slanine i kiselim vrhnjem, a možete ih i prepržiti na maslacu.
Ako ih želite prepržiti na maslacu, rastopite maslaca toliko da prekrije tavu pa ubacite varenyke. Pržite ih par minuta da dobiju koricu s vanjske strane.