Istarski fuži

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
0h
Ukupno vrijemeUkupno
30min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Istarski fuži by Shutterstock Shutterstock

Fuži su najpoznatija istarska tjestenina, a u Istri su najpoznatiji u kombinaciji s tartufima. Možete ih napraviti i kod kuće, a za savjet i recept smo pitali poznatog mladog istarskog chefa Antonija Brajkovića.

Sastojci

Broj porcija
4
250 gglatkog brašna
2jaja
20 mlmaslinovog ulja

Priprema

1 Zamijesite tijesto

Na radnu površinu prvo prosijte brašno, dodajte mu jaja i maslinovo ulje, pa jaja razmutite vilicom, a zatim tijesto zamijesite rukama.


2 Stavite u hladnjak

Dobro umijesite i formirajte u kuglu, koju ćete zatim zamotati u plastičnu foliju i staviti u hladnjak na sat vremena.


3 Razvaljajte tijesto

Nakon sat vremena, kuglu prerežite na dva dijela, dodajte malo brašna, i svaku polovicu razvaljajte i provucite kroz mašinu za tjesteninu.


4 Preklopite tijesto

Tijesto preklopite deset puta i isto toliko puta ga provucite kroz mašinu. Nakon toga ponovno razvucite tijesto kroz mašinu i postepeno smanjujte debljinu kako razvlačite tijesto.


5 Tijesto narežite na kvadratiće

Dodajte malo brašna, tijesto razvucite do debljine od jednog milimetra i narežite ga na manje kvadratiće.


6 Formirajte tjesteninu

Sada formirajte fuže, a najlakši način će vam biti uz pomoć štapića za ražnjiće. Štapić stavite pred kraj kvadratića i vrh kvadratića savijte preko štapića, a zatim lagano rolajte do kraja i pritisnite kako bi tjestenina zadržala svoj oblik.


7 Zamrznite ili skuhajte

Fuže sada možete zamrznuti ako ih nećete odmah iskoristiti, a ako ćete ih odmah jesti, skuhajte ih u slanoj vodi i poslužite uz umak po izboru.