Lazanje sa svježim sirom i špinatom

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 40min
Ukupno vrijemeUkupno
2h
KompliciranostTežina
Cijena
Lazanje sa svježim sirom i špinatom by iStock iStock

Vrhunske kremaste lazanje sa sirom i špinatom.

Sastojci

Broj porcija
8

Špinat

2 žlicemaslaca
2 žlicemaslinovog ulja
1luk, sitno nasjeckan
6 češnjevačešnjaka
sol i papar

Sir

900 gsvježeg ricotta sira (svježi kravlji sir je prikladna zamjena)
2jaja
120 gribanog sira
1 žličicamuškatnog oraščića

Bešamel umak

4 žlicemaslaca
32 gbrašna
950 mlpunomasnog mlijeka
340 gmozzarelle, naribane
340 gementalera

Tjestenina

680 gkora za lazanje

Priprema

1Dinstajte luk i češnjak

Zagrijte maslinovo ulje i maslac u velikom loncu na srednjoj vatri dok se ne otope. Dodajte luk i češnjak, začinite solju i paprom i pirjajte uz često miješanje dok ne omekšaju i ne puste miris, oko 1 minutu.


2Postepeno dodavajte špinat

Dodajte nekoliko velikih šaka špinata i kuhajte uz miješanje dok ne uvene. Nastavite dodavati špinat šaku po šaku dok ne bude sav u loncu. Kuhajte, često miješajući, dok špinat ne ispusti svu tekućinu i dok većina te tekućine ne ispari. Dok miješate, dno treba biti suho. Začinite po ukusu solju i paprom.


3Procijedite špinat

Prebacite špinat u mrežasto cjedilo postavljeno iznad sudopera i gumenom lopaticom istisnite višak tekućine iz špinata. Neka se špinat nastavi cijediti dok pripremate sirnu smjesu.


4Stavite sir u blender

Pola sira, sva jaja, ribani sir i muškatni oraščić stavite u blender. Posolite i popaprite. Miksajte dok ne postane potpuno glatko, oko 1 minutu. Smjesu zatim prebacite u veliku zdjelu, ali nemojte čistiti blender.


5Stavite špinat u blender

Prebacite špinat u procesor hrane i miksajte dok se ne nasjecka, 10 do 12 kratkih vrtnji. Dodajte špinat i preostalu polovicu sira u smjesu sa sirom i lagano promiješajte da se sjedini.


6Popržite brašno na maslacu

Zagrijte maslac u srednje velikom loncu na slaboj vatri dok se ne rastopi. Dodajte brašno i pojačajte vatru na srednje jaku. Kuhajte, miješajući maslac i brašno pjenjačom dok ne poprimi blijedo zlatno boju, oko 1 minutu.


7Postepeno ulijte mlijeko

Uz neprekidno miješanje polako ulijevajte mlijeko. Nastavite kuhati, često miješajući, dok smjesa ne provrije i ne zgusne se.


8Dodajte mozzarellu i ementaler

Maknite s vatre i dodajte 3/4 mozzarelle i Ementaler sir. Umutite dok ne postane glatko. Začinite po ukusu solju i paprom.


9Složite lazanje

Postavite rešetku za pećnicu u niži srednji položaj i zagrijte pećnicu na 200°C. Pokapajte malu količinu bešamel umaka po dnu posude za lazanje. Dodajte sloj lazanja. Prelijte 1/12 smjese špinata i 1/12 preostalog bešamel umaka. Nastavite slagati tjesteninu, špinat i bešamel dok ne položite zadnji sloj lazanja.


Preostalu smjesu špinata ravnomjerno rasporedite po vrhu. Pospite preostalom mozzarellom i ementalerom i pokapajte preostalim bijelim umakom. Ravnomjerno rasporedite gumenom lopaticom.


10Ispecite u pećnici

Čvrsto pokrijte aluminijskom folijom. Pecite 20 minuta. Uklonite foliju i nastavite peći dok se ne pojave mjehurići i lazanje lagano porumene, još oko 20 minuta. Ostavite na sobnoj temperaturi 5 do 10 minuta, zatim narežite i poslužite.


Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.