Prepolovite bundevu ili je, ako je veća, podijelite na više dijelova.
Izvadite koštice, stavite bundevu u pećnicu i pecite dok ne omekša, otprilike 20 minuta.
Ogulite pečenu bundevu i usitnite je štapnim mikserom.
Dodajte sol, jaje i brašno.
Umijesite smjesu.
Oblikujte njoke i spuštajte ih u vrelu vodu. Kuhajte dok njoki ne isplivaju na površinu.
Na malo maslaca prepržite špek.
Dodajte ružmarin (po želji, otprilike pola male grančice), češnjak i sitno sjeckanu papričicu. Promiješajte.
U tavu dodajte kuhane njoke i kratko ih pirjajte, otprilike desetak sekundi pa ugasite vatru.
Naribajte sir grana padano preko njoka dok su još u tavi. Pokrijte i ostavite da odstoji 10 minuta kako bi se sastojci dobro proželi.
Uživajte u ovom ukusnom jesenskom jelu.