Tjestenina sa slanutkom i za’atarom Yotama Ottolenghija

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
45min
KompliciranostTežina
Cijena
Tjestenina sa slanutkom i za’atarom Yotama Ottolenghija by Shutterstock Shutterstock

Ovo je ukusan i zdrav obrok koji se priprema u svega 45 minuta, a za recept je zaslužan čuveni izraelsko-britanski chef, Yotam Ottolenghi.

Sastojci

Broj porcija
4
45 mlmaslinovog ulja
100 gluka, sitno nasjeckanog
2 režnjačešnjaka, zdrobljena
2 žličicekumina u prahu
10 gsvježeg timijana, sitno nasjeckanog
25 gslanih inćuna, ocijeđenih i sitno nasjeckanih
korica polovice limuna
800 gocijeđenog slanutka iz konzerve
1 žlicasmeđeg šećera
400 mlpilećeg temeljca
200 gtjestenine (gigli, conchiglie ili orecchiette)
50 gsvježeg špinata
15 gperšina, grubo nasjeckanog
1½ žličiceza'atar mješavine začine
sol i papar

Priprema

1Prepržite luk, češnjak i začine

Stavite maslinovo ulje u veliku tavu i zagrijte na jakoj vatri. Dodajte luk, češnjak, kumin, timijan, inćune, koricu limuna, sol i svježe mljeveni papar. Pržite 3-4 minute, često miješajući, dok sve skupa ne omekša i ne dobije boju.


2Dodajte slanutak

Smanjite vatru na srednje jaku, zatim dodajte slanutak i šećer i pržite 8 minuta uz povremeno miješanje, dok slanutak ne počne tamniti i postajati hrskav.


3Dodajte pileći temeljac

Dodajte pileći temeljac i limunov sok te pirjajte 6 minuta dok se umak malo ne reducira.


Maknite s vatre i ostavite sa strane. Umak možete napraviti i unaprijed, ako želite, pa ga zagrijati prije posluživanja.


4Skuhajte tjesteninu

Zakuhajte veliki lonac s posoljenom vodom. Dodajte tjesteninu i kuhajte 8 minuta, ili prema uputama na pakiranju, tako da dobijete al dente tjesteninu. Ocijedite i ostavite sa strane.


5Umiješajte špinat i peršin

U slanutak umiješajte špinat i peršin. Zaostala toplina umaka trebala bi skuhati špinat, ali ako ne uvene, sve skupa samo lagano zagrijte na štednjaku.


6Pomiješajte s tjesteninom

Skuhanu tjesteninu dodajte u tavu sa slanutkom i promiješajte tako da se sve dobro sjedini.


7Poslužite

Podijelite u zdjelice i za'atarom posipajte po vrhu. Završite s par kapi maslinovog ulja i poslužite.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.