Saragli

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
1h
KompliciranostTežina
Cijena
Saragli by Shutterstock Shutterstock

Saragli je nešto poput baklave ili već, jedan od bezbroj sočnih, natopljenih grčkih kolača.

Sastojci

Broj porcija
8
1 paketlistova za savijače
300 goraha
220 gmaslaca
šećera
2 žličicecimeta

Sirup

400 mlvode
350 gšećera
100 gmeda
sok pola limuna

Priprema

1Pripremite nadjev

Orahe sitno nasjeckajte i pomiješajte ih sa šećerom i cimetom. Maslac omekšajte.


2Nadjenite listove za savijaču

Prvi list kora za savijače premažite samo maslacem, poklopite drugim listom koji premažite maslacem i posipajte smjesom oraha.


Ostavite otprilike 1 cm do ruba kora kako bi ih kasnije mogli presavinuti. Na ovaj način slažite sve kore dok ih ne potrošite (zadnja se premazuje samo maslacem).


3Smotajte listove u formu rolade i narežite

Rubove listova na duljoj strani preklopite prema unutra, kako nadjev ne bi iscurio i smotajte u formu rolade na kraćoj strani.


Zatim narežite kolutove debljine 2 cm i slažite ih u lim za pečenje premazan maslacem.


4Stavite peći

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva otprilike 30 minuta.


5Dok se baklava hladi pripremite sirup

U zdjelu stavite vodu, šećer i med i kuhajte dok ne zavrije, zatim dodajte limunov sok i kuhajte 10 minuta.


Ohlađenu baklavu zalijte toplim šećernim sirupom i ostavite da se natopi.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.

Ključne riječi