Čvarkuše

Vrijeme pripremePriprema
45min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
15min
Ukupno vrijemeUkupno
1h
KompliciranostTežina
Cijena
Čvarkuše by Ena Kokanović Nagy Ena Kokanović Nagy
Čvarkuše by Ena Kokanović Nagy Ena Kokanović Nagy
Čvarkuše by Ena Kokanović Nagy Ena Kokanović Nagy
Čvarkuše by Ena Kokanović Nagy Ena Kokanović Nagy

Nekoć smatrani hranom siromaha, a danas prava delikatesa! Čvarci su sveprisutni u gastronomiji Brodsko-posavske županije kroz pogačice čvarkuše, pogače te paštetu. Tijesto za čvarkuše je bazično, dizano tijesto i nema pretjerane filozofije osim jednog pravila – morate ih ostaviti da odmore i da se dignu nakon rezanja kako bi bile hrskave izvana, a mekane unutra.

Sastojci

Broj porcija
10

Tijesto

1 šalica + 1 žlicaglatkog brašna
½ žličicesuhog kvasca
1 žličicašećera
250 mlvode
5 žlicamlake vode
1½ žličicesoli

Nadjev

200 gčvaraka
1 žličicasoli
1 žličicasuhog luka po želji

Priprema

1Umijesite tijesto

U posudu za miksanje ulijte vodu i dodajte 7 žlica brašna i sol. Nakon toga dodajte ostatak brašna i sjedinite sastojke. Mijesite još 5 minuta dok ne dobijete glatko tijesto.


2Usitnite čvarke

Čvarke stavite u blender, dodajte sol i suhi luk. Blendajte dok ne dobijete grublju paštetu. Ako nemate blender možete na mašinu za mljevenje mesa usitniti čvarke ili ih nasjeckati nožem.


3Razvaljajte tijesto

Na pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto na pola cm debljine.


4Rasporedite čvarke po tijestu i preklopite ga

Na polovicu površine tijesta rasporedite hrpice "paštete" od čvaraka.

Drugom polovicom, na kojoj nisu čvarci, preklopite tu polovicu s čvarcima i opet razvaljajte. Preklapanje ponovite još 4 puta. Nakon zadnjeg preklapanja tijesto nemojte valjati nego ga lagano pritisnite prstima, pokrijte krpom i ostavite da odmori 10 minuta.


5Odmoreno tijesto razvaljajte

Nakon 10 minuta, razvaljajte tijesto na prst debljine i režite željene oblike.


6Premjestite ih u lim za pečenje

Čvarkuše posložite u lim za pečenje, obložen papirom za pečenje, pokrijte krpom i ostavite na toplom 30 minuta.

Nakon 30 minuta uključite pećnicu na 250 stupnjeva i pustite čvarkuše da se dižu još toliko koliko je potrebno da se pećnica ugrije.


7Premažite ih jajetom i stavite peći

Kada je pećnica ugrijana, premažite čvarkuše umućenim jajetom, posolite i pecite 15 minuta dok ne postanu hrskave.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.