Čokoladna bombica

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 10min
KompliciranostTežina
Cijena
Čokoladna bombica by Irena Gavran @pregacha Irena Gavran @pregacha
Čokoladna bombica by Irena Gavran @pregacha Irena Gavran @pregacha
Čokoladna bombica by Irena Gavran @pregacha Irena Gavran @pregacha

Čokoladna torta je kulinarski klasik čiji recept svaki kuhar treba imati u svojoj ladici. Recept za ovu ultimativno čokoladnu bombu donosi Irena Gavran, autorica bloga Pregacha.

Sastojci

Broj porcija
12

Biskviti

180 gglatkog brašna
1prašak za pecivo
40 gmaslaca
200 gšećera
80 mlulja
2jaja
120 gkiselog vrhnja
120 mlmlijeka
100 gčokoladnih kapljica

Krema od tamne čokolade

200 gčokolade
200 mlvrhnja za šlag
200 gkrem sira

Krema od bijele čokolade

200 gčokolade
100 mlvrhnja za šlag
200 gkrem sira

Priprema

1Zagrijte pećnicu i pripremite kalupe

Pećnicu zagrijte na 175 stupnjeva. 2 kalupa promjera 15cm na dnu obložite papirom za pečenje, a obruč malo namastite.


2Napravite smjesu za biskvit

Prosijte brašno, prašak za pecivo i sol.


U drugoj posudi miksajte maslac i šećer jednu minutu. Dodajte ulje, pa miksajte još jednu minutu. Ubacite jedno po jedno jaje, miksajući između svakog. Dodajte kiselo vrhnje i sjedinite sastojke.


Na kraju dodajte naizmjence pola brašna, pola mlijeka pa i ostatak, miksajući na laganoj brzini da se svi sastojci sjedine i povežu.


3Dodajte čokoladne kapljice

Ubacite čokoladne komadiće koje ste malo posuli brašnom i pomiješajte.


4Dobivenu smjesu podijelite u kalupe i stavite peći

Smjesu podijelite na dva jednaka dijela u svaki kalup. Pecite 35-40 min, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.


Biskvite ohladite u potpunosti.


5Izradite crnu i bijelu kremu

Za kreme rasporedite nasjeckanu čokoladu u dvije posude. Vrhnje zagrijete do vrenja pa prelijte količinu koja ide za tamnu kremu preko tamne čokolade, a onu za bijelu preko bijele. Promiješajte i ostavite da se stisne.


Kad su se kreme ohladile, dodajte svakoj krem sir i štapnim mikserom izradite i jednu i drugu.


6Nadjenite i složite tortu

Biskvite poravnajte nožem.


Stavite jedan biskvit na tanjur za posluživanje. Namažite vanjski dio biskvita tamnom kremom, a unutra bijelom kremom.


Ponovite postupak sa drugim biskvitom i kremom, na kraju cijelu tortu premažite kremom.


Ukrasite po želji.