Domaći marcipan

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
0h
Ukupno vrijemeUkupno
30min
KompliciranostTežina
Cijena
Domaći marcipan by Shutterstock Shutterstock

Ovaj recept za domaći marcipan sadrži upute za blanširanje badema i izradu paste od badema, ali bademi se mogu kupiti već očišćeni, a isto tako možete kupiti i već gotovu pastu.

Sastojci

Broj porcija
24

Pasta od badema

230 gbadema, blanširanih
180 gšećera u prahu
1bjelanjak sobne temperature, lagano istučen
½ žličiceekstrakta badema (opcija)

Marcipan

450 gpaste od badema
360 gšećera u prahu
2bjelanjka, lagano istučena
½ žličiceekstrakta badema (opcija)

Priprema

Pasta od badema

1Blanširajte bademe

Ukoliko nemate očišćene bademe, možete ih blanširati sami. Prvo stavite bademe u zdjelu. Zatim u zdjelu ulijte kipuću vodu da jedva prekrije bademe. Pustite bademe da odstoje 1 minutu, ali ne duže jer će inače izgubiti svoju hrskavost.


Ocijedite vodu iz zdjele pomoću cjedila i isperite bademe pod hladnom vodom i ponovno ocijedite. Posušite bademe mekom krpom ili papirnatim ručnikom.


Kako biste skinuli koru s badema, uzimajte jedan po jedan i stisnite jedan kraj dopuštajući ovojnici da olabavi. Badem će zapravo iskočiti iz svoje kožice, pa budite sigurni da je druga ruka tu da ga uhvatite, inače će vam bademi letjeti po sobi!


Pustite da se blanširani bademi potpuno osuše prije upotrebe u receptu.


1Stavite bademe i dio šećera u procesor hrane

Stavite cijele blanširane bademe i trećinu šećera u prahu u procesor hrane opremljen čeličnom oštricom. Obradite bademe i šećer dok bademi ne budu vrlo fino samljeveni, povremeno se zaustavljajući kako biste ostrugali stijenke zdjele procesora. Šećer će spriječiti da se bademi pretvore u maslac, ali ipak pripazite da ne pretjerate s obradom.


2Dodajte preostali šećer

Nakon što su bademi vrlo fino samljeveni, dodajte ostatak šećera u prahu i miksajte dok se potpuno ne umiješa u mljevene bademe.


3Dodajte bjelanjak

Zaustavite procesor i dodajte bjelanjak i ekstrakt badema (ako ga koristite). Ponovno uključite procesor i obrađujte pastu dok se ne sjedini u grudu.


Ako vam se čini jako ljepljivim, dodajte još malo šećera u prahu, žlicu po žlicu, dok pasta ne postane glatka.

Marcipan

1Nasjeckajte pastu od badema

Grubo nasjeckajte pastu od badema na komade veličine manjih kovanica i stavite u veliku zdjelu samostojećeg miksera ili posudu procesora hrane.


2Dodajte šećer u prahu

U zdjelu ili procesor hrane dodajte šećer u prahu i miješajte na niskoj brzini dok smjesa ne dobije finu pješčanu strukturu.


3Dodajte bjelanjke

S mikserom na maloj brzini, postepeno dodajte bjelanjke (i ekstrakt badema, ako koristite) i miksajte dok se smjesa ne odvoji od stijenki zdjele i ne oblikuje loptu. Možda nećete morati dodati sve bjelanjke.


4Mjesite smjesu

Pospite radnu površinu ili dasku za rezanje šećerom u prahu i mijesite marcipan dok ne postane glatke, savitljive teksture. Ne smije imati grudice ili suhe mrlje.


5Iskoristite

Marcipan iskoristite odmah ili ga spremite za kasniju upotrebu.

Napomena

Pastu od badema možete upotrijebiti odjednom ili je zamotati za kasniju upotrebu. Ako je čuvate za kasniju upotrebu, oblikujte je u valjak i dobro zamotajte u plastičnu foliju.
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.