Ukoliko nemate očišćene bademe, možete ih blanširati sami. Prvo stavite bademe u zdjelu. Zatim u zdjelu ulijte kipuću vodu da jedva prekrije bademe. Pustite bademe da odstoje 1 minutu, ali ne duže jer će inače izgubiti svoju hrskavost.
Ocijedite vodu iz zdjele pomoću cjedila i isperite bademe pod hladnom vodom i ponovno ocijedite. Posušite bademe mekom krpom ili papirnatim ručnikom.
Kako biste skinuli koru s badema, uzimajte jedan po jedan i stisnite jedan kraj dopuštajući ovojnici da olabavi. Badem će zapravo iskočiti iz svoje kožice, pa budite sigurni da je druga ruka tu da ga uhvatite, inače će vam bademi letjeti po sobi!
Pustite da se blanširani bademi potpuno osuše prije upotrebe u receptu.
Stavite cijele blanširane bademe i trećinu šećera u prahu u procesor hrane opremljen čeličnom oštricom. Obradite bademe i šećer dok bademi ne budu vrlo fino samljeveni, povremeno se zaustavljajući kako biste ostrugali stijenke zdjele procesora. Šećer će spriječiti da se bademi pretvore u maslac, ali ipak pripazite da ne pretjerate s obradom.
Nakon što su bademi vrlo fino samljeveni, dodajte ostatak šećera u prahu i miksajte dok se potpuno ne umiješa u mljevene bademe.
Zaustavite procesor i dodajte bjelanjak i ekstrakt badema (ako ga koristite). Ponovno uključite procesor i obrađujte pastu dok se ne sjedini u grudu.
Ako vam se čini jako ljepljivim, dodajte još malo šećera u prahu, žlicu po žlicu, dok pasta ne postane glatka.
Grubo nasjeckajte pastu od badema na komade veličine manjih kovanica i stavite u veliku zdjelu samostojećeg miksera ili posudu procesora hrane.
U zdjelu ili procesor hrane dodajte šećer u prahu i miješajte na niskoj brzini dok smjesa ne dobije finu pješčanu strukturu.
S mikserom na maloj brzini, postepeno dodajte bjelanjke (i ekstrakt badema, ako koristite) i miksajte dok se smjesa ne odvoji od stijenki zdjele i ne oblikuje loptu. Možda nećete morati dodati sve bjelanjke.
Pospite radnu površinu ili dasku za rezanje šećerom u prahu i mijesite marcipan dok ne postane glatke, savitljive teksture. Ne smije imati grudice ili suhe mrlje.
Marcipan iskoristite odmah ili ga spremite za kasniju upotrebu.