Beli žganci

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
25min
Ukupno vrijemeUkupno
40min
KompliciranostTežina
Cijena
Beli žganci by Nikolina Dianežević Nikolina Dianežević

I ovo je starinsko jelo prababica, babica pa danas i naših mamica... Seosko jelo s krumpirom i brašnom u kojem se vidi sva raskoš seljačke kuhinje. Materijali su iz kuharice „Turopoljska tradicionalna jela“, Muzej Turopolja, Tz grada Velike Gorice.

Sastojci

Broj porcija
4
1 lvode
600 goguljenih krumpira
350 goštrog brašna
30 gsoli
1 žlicamasti
1jaje
500 mldomaćeg kiselog vrhnja

Priprema

1Krumpir skuhajte i protisnite

Krumpir skuhajte, odlijte vodu i protisnite da nema grudica. Vratite procijeđenu vodu, dodajte masnoću i sol i vratite na vatru.


2Dodajte brašno

Kad zakipi, smanjite vatru na najmanju jačinu i polagano jednom rukom sipajte brašno, drugom rukom kuhačom za žgance brzo miješajte da se ne stvore grudice. Uz stalno miješanje kuhajte još 25 minuta.


3Dodajte jaje

Prije samog kraja umiješajte jedno jaje. Kuhane žgance razvucite po obodu lonca da se malo ohlade, potom ih kuhačom vadite i vilicom odvajajte manje komade na tanjur.


4Kuhane žgance prelijte vrhnjem

Gotove žgance prelijte kiselim prokuhanim vrhnjem (tropom) ili svježim kiselim vrhnjem ili preprženim špekom ili lukom.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.