Razdvojite žumanjak od bjelanjka. Bjelanjak spremite u hladnjak.
Žumanjak pjenasto umutite sa šećerom, hladnim maslacem narezanim na listiće i soli.
Dodajte brašno i zamijesite tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku oko 45 minuta.
Jabuke očistite, ogulite i naribajte (ako koristite zamrznute, večer prije ih izvaditi iz škrinje i ocijedite) te ih propirjajte na 4 žlice ruma.
Prohladite ih te im dodajte limunov sok i umiješajte nasjeckane orahe.
Tijesto izvadite iz hladnjaka, podijelite na četiri loptice, lagano ga razvijte, zatim premjestite u kalupe promjera 10cm, prethodno namazane maslacem i posute oštrim brašnom.
Ukoliko nemate male kalupe, koristite pekač za pitu promjera 23 cm te tijesto razvijte do ruba pekača.
Preko tijesta stavite 2-3 pune žlice nadjeva i stavite peći 20-ak minuta na 180°C.
Jedno cijelo jaje, bjelanjak, šećer i kiselo vrhnje umutite. Izvadite mini pite iz pećnice, na svaku stavite 2-3 žlice preljeva i pecite još 20-ak minuta na 180°C.
Preljev će se napuhnuti prilikom pečenja, a onda će splasnuti kada ga izvadite iz pećnice.
Poslužite tople uz kuglicu sladoleda ili uz šlag ili uživajte u finom, ohlađenom kolaču uz kavu ili čaj!