Mini pite od jabuka i vrhnja

Vrijeme pripremePriprema
45min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
50min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 35min
KompliciranostTežina
Cijena
Mini pite od jabuka i vrhnja by Alica Bjeli Duduković Alica Bjeli Duduković
Mini pite od jabuka i vrhnja by Alica Bjeli Duduković Alica Bjeli Duduković

Kolači s jabukama definitivno zauzimaju posebno mjesto kod sladokusaca i rijetko tko im može odoljeti. Mirisna jabuka najbolje dolazi do izražaja u prhkom tijestu, a s klasikom ne možete pogriješiti, pogotovo kad miriše na djetinjstvo.

Sastojci

Broj porcija
4

Prhko tijesto

1žumanjak
50 gšećera
100 gmaslaca
150 gglatkog brašna
1 prstohvatsoli

Nadjev

750 gjabuka
4 žliceruma
40 gnasjeckanih oraha
1limun - sok

Preljev

1jaje
1bjelanjak
50 gšećera
130 mlkiselog vrhnja

Priprema

Prhko tijesto

1Razdvojite žumanjak od bjelanjka

Razdvojite žumanjak od bjelanjka. Bjelanjak spremite u hladnjak.


2Žumanjak pjenasto umutite

Žumanjak pjenasto umutite sa šećerom, hladnim maslacem narezanim na listiće i soli.


3Dodajte brašno i zamijesite tijesto

Dodajte brašno i zamijesite tijesto.  Zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku oko 45 minuta.

Nadjev

1Očistite jabuke i propirjajte ih

Jabuke očistite, ogulite i naribajte (ako koristite zamrznute, večer prije ih izvaditi iz škrinje i ocijedite) te ih propirjajte na 4 žlice ruma.


2Prohladite ih i dodajte ostatak namirnica

Prohladite ih te im dodajte limunov sok i umiješajte nasjeckane orahe.


Slaganje i pečenje

1Tijesto razvaljajte i premjestite u kalup

Tijesto izvadite iz hladnjaka, podijelite na četiri loptice, lagano ga razvijte, zatim premjestite u kalupe promjera 10cm, prethodno namazane maslacem i posute oštrim brašnom.


Ukoliko nemate male kalupe, koristite pekač za pitu promjera 23 cm te tijesto razvijte do ruba pekača.


2Nadjenite tijesto i stavite peći

Preko tijesta stavite 2-3 pune žlice nadjeva i stavite peći 20-ak minuta na 180°C.


3Pripremite preljev i prelijte preko pita

Jedno cijelo jaje, bjelanjak, šećer i kiselo vrhnje umutite. Izvadite mini pite iz pećnice, na svaku stavite 2-3 žlice preljeva i pecite još 20-ak minuta na 180°C. 


Preljev će se napuhnuti prilikom pečenja, a onda će splasnuti kada ga izvadite iz pećnice.


4Mini pite poslužite tople ili hladne

Poslužite tople uz kuglicu sladoleda ili uz šlag ili uživajte u finom, ohlađenom kolaču uz kavu ili čaj!

Alica Bjeli Duduković
Alica Bjeli Duduković