Metarski kolač

Vrijeme pripremePriprema
35min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 5min
KompliciranostTežina
Cijena
Metarski kolač by Shutterstock Shutterstock

Metarski kolač je ukusni desert koji se sastoji od više slojeva biskvita i kremastog nadjeva. Kolač možete dodatno ukrasiti šlagom ili čokoladnom glazurom.

Sastojci

Broj porcija
10

Biskvit

4žumanjka
4bjelanjka
250 gšećera
8 žlicavruće vode
10 žlicaulja
260 goštrog brašna
1 paketićpraška za pecivo
2 žlicekakaa u prahu

Nadjev

400 mlmlijeka
3 žlicešećera
2 vrećicepudinga od vanilije
250 gmaslaca, sobne temperature
150 gšećera u prahu

Priprema

Biskvit

1Pripremite 2 kalupa

Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva Celzijusa.


Pripremite dva duguljasta kalupa za kruh tako da ih obložite papirom za pečenje ili ih namastite i pobrašnite.


2Pripremite smjesu od žumanjaka

U velikoj posudi, pomiješajte žumanjke, šećer i vruću vodu. Dobro promiješajte dok smjesa ne postane glatka.


Dodajte ulje, oštro brašno i prašak za pecivo. Sve sastojke temeljito izmiješajte dok ne dobijete homogenu smjesu.


3Pripremite snijeg od bjelanjaka

U drugoj posudi, pomoću miksera, istucite bjelanjke u čvrst snijeg.


Postepeno dodajte snijeg od bjelanjaka u smjesu od žumanjaka i vrlo lagano promiješajte kako biste sačuvali prozračnost smjese.


4Podijelite smjesu

Podijelite smjesu na dva jednaka dijela.


U jedan dio dodajte kakao u prahu i temeljito promiješajte tako da se kakao sjedini s tijestom.


5Ispecite u pećnici

U svaki kalup ulijte jednu polovicu svijetle smjese i ravnomjerno je rasporedite.


Zatim na vrh svake polovice izlijte tamnu smjesu. Koristite stražnju stranu žlice ili kuhinjsku lopaticu kako biste napravili efekt mramora tako da lagano promiješate tamnu smjesu u svijetlu smjesu.


Pecite biskvit u prethodno zagrijanoj pećnici oko 20 minuta ili dok biskvit ne bude zlatno smeđe boje i kada čačkalica umetnuta u sredinu, ne izađe čista.

Nadjev

1Pripremite puding

U malo mlijeka razmutite šećer i puding.


Preostalo mlijeko stavite na vatru i pustite da zakuha. Kad mlijeko zakipi, dodajte razmućeni puding.


Kuhajte puding dok ne postane gust, povremeno miješajući. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi.


2Dodajte maslac i šećer u prahu

U ohlađeni puding umiješajte maslac sobne temperature i šećer u prahu. Miješajte sve sastojke dok ne dobijete kremasti i glatki nadjev.

Slaganje

1Izrežite biskvit

Ohlađene biskvite prerežite po dužini na dva jednaka dijela, tako da dobijete četiri tanja sloja biskvita.


2Složite kolač

Na ravnoj površini, naizmjenično slažite tamne i svijetle slojeve biskvita, izmjenjujući ih. Između svakog sloja nanesite pripremljeni nadjev. Također, prekrijte cijeli kolač preostalim nadjevom.


3Poslužite

Po želji, možete dodatno obogatiti izgled i okus kolača dodavanjem šlaga ili preljeva od čokolade.


Nakon što ste završili s pripremom kolača, preporučljivo ga je neko vrijeme ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.