Tart s karameliziranim jabukama i hrskavim crumbleom

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
50min
KompliciranostTežina
Cijena
Tart s karameliziranim jabukama i hrskavim crumbleom

Vrlo jednostavan recept čije sastojke uvijek imamo kod kuće.

Sastojci

Broj porcija
10

Prhko tijesto:

200 goštrog brašna
100 gmaslaca sobne temperature
20 gšećera
soli
1žumanjak
35 gmlake vode
par kapi arome gorkog badema
aroma vanilije

Nadjev:

5većih jabuka
30 gšećera
1 žlicamaslaca
1 žlicasoka limuna
2,5 gcimeta

Posip (crumble):

60 goštrog brašna
60 gmaslaca
60 gšećera
30 gmljevenih badema
1 žličicacimeta

Priprema

1Pripremite tijesto

Rukom pomiješajte maslac i brašno, dodajte šećer, žumanjak, sol, začine i vodu.


Izradite tijesto rukom, ne predugo, pa a stavite između dva lista papira za pečenje i valjkom izvaljajte u veličinu kalupa 26 cm promjera.


2 Ohladite tijesto

Izvaljano tijesto s papirima staviti u zamrzivač na 20-ak minuta pa prebacite u namašćen kalup i izbodite vilicom.


3 Kratko stavite peći

Tijesto u kalupu stavite peći 10 minuta u ugrijanu pećnicu na 180°C.


4 Pripremite jabuke

U međuvremenu ogulite jabuke, izvadite im koštice i izrežite na komadiće.


Pirjajte ih u tavi s maslacem i limunovim sokom na vatri srednje jačine (moraju omekšati, a ostati cijele). Ohlađenim jabukama dodati rum i cimet.


5 Pripremite posip (crumble)

Pomiješajte prstima sve sastojke, tekstura treba biti mrvičasta, ali krupna.


6 Nadjenite tijesto

Nakon 10 minuta pečenja tijesto izvadite iz pećnice i pričekajte da se malo ohladi. Nadjenite ga jabukama, a na jabuke izmrvite posip (crumble).


7 Pecite

Pecite još 20 minuta. Kada je posip (crumble) dobio zlatnu boju, izvadite tart iz pećnice.


Kada je pečen, izvadite ga iz kalupa i ohladite. Tart možete poslužiti uz kuglicu sladoleda od vanilije.

Birilica
Ljubiteljice slatkog
Dvije sestre, ljubiteljice slatkog