Vojnički grah iz JNA

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
1h 15min
KompliciranostTežina
Cijena
Vojnički grah iz JNA by Dubravka Patric/PIXSELL Dubravka Patric/PIXSELL
Vojnički grah iz JNA by Dubravka Patric/PIXSELL Dubravka Patric/PIXSELL

Prvomajski grah po originalnom receptu iz JNA. Početna količina je za 600 mll gotovog jela. Energetska vrijednost mu je 852 kCal.


Ovdje možete koristiti bilo koji suhi grah, od trešnjevca, zelenčeka ili bijelog graha.

Sastojci

Broj porcija
1
120 gsuhog graha
8 gbrašna
25 gcrvenog luka
1 gčešnjaka
10 gmrkve
3 gkoncentrata rajčice
100 ggoveđeg mesa
20 gmasti ili ulja
0,3 gpaprike u prahu
0,1 gpapra
1 gperšinovog lista
0,01 glovorovog lista
sol

Priprema

1 Natopite i stavite kuhati grah

Prebran grah potopite u odgovarajuću količinu hladne vode i držite ga na hladnom mjestu da se natopi 1-3 sata.


Zatim ocijedite vodu u kojoj je grah potapan, pa ga stavite u pogodnu posudu, nalijte hladnom vodom i kuhajte 10-15 minuta od proključavanja.


2 Dinstajte povrće

U međuvremenu na dio zagrijane masnoće dodajte polovinu sitno sjeckanog crvenog luka i mrkvu, izrezanu na sitnije kockice ili naribanu, malo propržite, pa dodajte meso prethodno odvojeno od kostiju i narezano na kocke.


Sve zajedno dinstajte dok ne ispari tekućina, skinite s vatre i stavite sa strane.


3 Dodajte ostatak povrća u grah

Iz prokuhanog graha ocijedite vodu pa dodajte polovinu sitno sjeckanog luk i prodinstano meso koje ste stavili sa strane.


Prelijte toplom vodom da sastojci budu potopljeni i kuhajte uz povremeno dolijevanje tople vode dok sve ne omekša.


4 Napravite zapršku

Preostalu masnoću zagrijte, dodajte brašno i pržite da blago porumeni. Kada brašno porumeni, maknite s vatre i dodajte papriku u prahu i sitno sjeckani češnjak.


5 Dodajte začine u grah

Kada grah omekša, dodajte lovorov list, koncentrat rajčice prethodno razmućen u toploj vodi, posolite i dodajte pripremljenu zapršku uz stalno miješanje graha da sene zgruda.


Grah sa zaprškom kuhajte na laganoj vatri još 20-30 minuta. Kad je kuhanje završeno, dodajte papar, sitno sjeckan peršinov list i po potrebi još soli.


Napomena: Grah se pri kuhanju ne smije miješati sve do dodavanja zaprške da ne bi došlo do lomljenja zrna i zagorijevanja.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.